sourze.se

Receptet mot en ojämlik vård är utbildning

"När jag jobbade som tonårig kock runt om i Sverige och fick tandvärk fick jag aldrig några förslag om något annat än billigaste möjliga åtgärd. Det innebar ofta tandutdragning. Mina föräldrar minns jag inte när de hade egna tänder."

Låginkomsttagare och de med lägst utbildning får sämre vård än välbeställda, visar en kartläggning av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL enligt en artikel i Svd.

Att vården är ojämlik är knappast någon nyhet, men klyftorna har ökat och kan till och med förstärkas av dagens ekonomiska kris och ökande arbetslöshet. Det har alltid varit så att socialt och ekonomiskt utsatta får en sämre vård och att de drar sig för att uppsöka sjukvården för att få hjälp. De väntar gärna in i det längsta och kommer därför in i ett sämre skick till akutmottagningen än om de gått till primärvården i ett tidigare skede.

Omvänt klarar sig de högavlönade och högutbildade betydligt bättre. De söker gärna för sina symptom, de är välinformerade om vilka behandlingsmöjligheter som finns och de ställer krav. Resultatet blir en bättre hälsa och en ökad livslängd.

Undersökaren tror annars inte att vården medvetet värderar patienterna, men kunskap och vanan att ställa krav gör att man får fler och bättre vårdalternativ.
– Välbeställda kan helt enkelt prata sig till en bättre vård.
Den här rapporten visar bara det alla som kommer från socialgrupp tre redan vet.

När jag jobbade som tonårig kock runt om i Sverige och fick tandvärk fick jag aldrig några förslag om något annat än billigaste möjliga åtgärd. Det innebar ofta tandutdragning. Mina föräldrar minns jag inte när de hade egna tänder. Min räddning var att jag började studera och träffade en tandläkardotter. Jag fick hjälp med en tandbrygga och lärde mig efterfråga adekvat vård. Numera ser jag ut som Carola i truten.

När min far fick hjärtinfarkter var det inte tal om att sätta in någon pacemaker eller göra någon bypassoperation. Min mors depression blev aldrig behandlad med annat än tabletter.

Underklassperspektivet i vården blir ännu påtagligare utanför storstäderna. Där gödslas det inte med dyra behandlingar till vem som helst. Man har lätt att tänka sig vilken vård som står till buds för en arbetslös eller pensionerad person ute i obygden. Det enda receptet mot en ojämnlik vård är utbildning, så att man själv eller anhöriga lär sig att efterfråga det som behövs för att leva ett gott liv till slutet.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2009 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: