sourze.se

Att bo i lappkåta - en kulturkrock

Jag hade aldrig sett en naken kvinna - inte ens min mor.

17 år gammal blev jag bjuden av en samefamilj att tllbringa påsken med dem i deras kåta inom Åsele lappmark. Familjen bestod av gammelfar, som var änkeman, 25 årige sonen och hans hustru samt 19-åriga Astrid - det var hon som hade bjudit mig. Jag kände familjen väl sedan många år; de hade varje februarimånad använt vår bryggstuga som bostad för att se till renarna när de vistades i min barndoms hemtrakter. Nu var de fria från renskötsel över helgen beroende på att den renskötarfamilj de hade renarna tillsammans med hade "jouren".

Kåtan var stor, välbyggd och försedd med järnspis vid väggen mitt emot ingången. På golvet runt väggarna låg renhudar på granrisbädd. Gammelfar sysslade med att sy lappskor av skinn från renars ben och med pälsen kvar. Även på undersidan av skon var skinn med päls, skinnet avskuret på mitten av fotsulan och vänt åt olika håll så att skorna ej blev bakhala. Unga frun höll på med silverbroderier och en fotogenlampa med strumpa gav god belysning.

Välkomstmåltiden på skärtorsdagskvällen utgjordes av märgpipa med vanlig mjölk som dryck. Alkohol förekom ej och vatten från smält snö var smakmässigt odrickbart även om man saltade det en smula.

Dett var nattkallt och kraftig dagsmeja varför skidor ej gick att använda.Vi roade oss med lassokastning mot en utplacerad renkrona och med att fiska på närliggande sjö, där isen var dryga halvmetern tjock. Man kokade kaffe vid fiskandet och pinnen kaffepannan hängde på kallades måg
- orsak: den var mitt uppe i elden! Till kaffet bjöd gammelfar på lufttorkat renkött, som han skar i mycket tunna skivor från medhavd bog. Det var så svårtuggat, att jag gjorde som de andra, lade bitarna i kaffet och åt dem sedan.

Jag hade aldrig sett en naken kvinna, inte ens min mor. Knappt en naken karl heller. Samtliga kroppsfunktioner skötte man helt obehindrad av andras närvaro. Nattetid använde man en potta i en trälåda vid dörren för kiss och bajs - det var upp mot 18 minusgrader på natten. Handtvätt av hela kroppen var vad som gällde.

Och, mycket chockartat för mig, den 25-årige mannen fann det helt naturligt att använda del av natten till att älska!
19-åriga Astrid försökte aktivera mig på detta område av och till och jag krympte även i själen allt mera. De försöken gav intet och Astrid var ej glad.

Nätterna till trots har jag mycket ljusa minnen från denna påskvecka, en mycket annorlunda men positiv upplevelse jag aldrig glömmer. Tyvärr dog Astrid i en trafikolycka, påkörd av en bil. Övriga familjemedlemmar har jag också tappat kontakten med.


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2008 11:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: