sourze.se

Butt betyder så mycket mer än röv

"Till signaturen JEM, och alla andra som undrar, vill jag bara säga så här: Nej jag känner inte alls något obehag av att heta Butt, snarare stolthet."

En kommentarsskribent med signaturen JEM skrev följande inlägg under en artikel här på Sourze.

"Billy Butt! Jag inleder mitt inlägg med att be om ursäkt då jag misstänker att du kan ta anstöt av detta. Det är dock definitivt inte min mening att såra dig. Jag är bara så jävla nyfiken på hur du kan ha ett efternamn som på slang betyder rövhål, rumpa eller anus. Eller är det så att din släkt har gamla anor och att namnet kom till långt före slangens tid? Hursomhelst måste det ha föranlett många diskreta leenden i smyg när du bevistat tex USA, eller?"

När redaktionen frågade mig om jag kände mig kränkt av inlägget svarade jag "Nej - absolut inte!" och det gick upp för mig att signaturen JEM är en av många i det här avlånga landet som undrar över, och ibland skojar på ett dumt sätt, om mitt efternamn. Därför vill jag svara på JEMs inlägg och förhoppningsvis ge en förklaring till en fråga som ofta har ställts till mig.

Först måste jag tala om att det endast finns ett land i världen där jag fått den här dumma frågan och där somliga jämför mitt efternamn med ord som "arsle", "rumpa" och "röv" och det är, tror det eller inte, Sverige! Ingen annanstans på denna planet blir namnet jämfört med sådana nedsättande ord. En del svenskar tycks tycka att det är så förbannat roligt, men i andra länder, t.ex. USA och Storbritannien, skulle folk bara rycka på axlarna och idiotförklara sådana som signaturen JEM för deras saknande av kunskaper om namnet och dess betydelse.

Butt är mitt riktiga efternamn och är inte taget, som många svenskar tror. När jag kom till Sverige i slutet av 60 talet var jag den enda i landet som hette Butt. I dag behöver man bara slå upp Eniros nummerupplysning eller folkbokföringen hos Riksskatteverket för att se en lång lista med folk i Sverige som heter Butt i efternamn. De flesta av dem kommer ifrån Indian och Pakistan där namnet Butt är lika stort som t.ex. namnen Lindström, Axelsson eller Bergström är i Sverige. Namnet Butt härstammar ifrån delstaten Kashmir. Från början stavades namnet "BHATT" som är den hinduisk stavning, men när många i Kashmir konverterade till Islam i slutet på 1700 talet ändrades namnet från "Bhatt" till "Butt". I Indien finns det dock många i dag som heter "Bhatt" . De är Hinduer medan de som heter "Butt" är muslimer. Det finns flera världsberömda idrottsmän ifrån den indiska subkontinenten som heter Butt. De flesta av dem är cricketspelare.

Butt är också ett bekant namn i den engelsktalande världen. Namnet är välkänt i Storbritannien, USA och Kanada. Det finns även en mycket känd 100-procentig vit Kaukasisk engelsk fotbollsspelare som heter Nicky Butt som är mittfältare i Newcastle United. Jag vågar påstå att ingen någonsin har ställt honom samma korkade fråga som signaturen JEM ställde mig i sitt inlägg! I Kanada finns en mycket framgångsrik musikupphovsman som heter, precis som jag, William Butt. Hur vet jag det? Därför att våra musikroyalty-avräkningar blandades ihop för några år sedan av Nordamerikas motsvarighet till svenska STIM. Han har heller knappast någonsin fått den dumma frågan. I Storbritannien finns en mycket känd tevejournalist som heter Gerald Butt och på 1700-talet var en av Englands största filantropister en viss "Sir Isaac Butt" som blev någon slags Laird på Irland. I mitten av Dublin finns en stor bro som har uppkallats efter honom, nämligen "Butt Bridge". Alla irländare känner till Butt Bridge som är lika känd som Normalmstorg för svenskar! I andra länder, och särskilt i USA reagerar man inte alls på namnet Butt. Däremot reagerar man på sådana svenska ord som "Infart" och "Utfart" eftersom ordet "fart" på engelska betyder "fis". Vi engelsktalande reagerar också på det svenska ordet "Kock" och order "Fack". Jag undrar vad den svenska golfstjärnan Carin Kock skulle säga om jag frågade henne hur det känns att heta samma som en "penis"? Hon skulle tycka jag var precis lika dum som jag tycker att signaturen JEM är! Vid några snabba sökningar på hitta.se finner jag Damir Kuc i Skillingaryd, Kissa Siguerdjidjene i Hisings Backa, Pitt Hütter i Göteborg och Alexandra Fitt Lindh i Lund. Undrar hur de har det.

Man kan konstatera att skämten, bland annat, beror på olika betydelser av ord på olika språk. Det finns några till exempel på engelska ord som svenskar ofta garvar åt. Ett av dessa är killnamnet "Dick" som är det engelskspråkiga smeknamnet för Richard precis som Billy är smeknamnet för William. "Dick", för clowner som JEM betyder "penis", eftersom det är amerikansk slang för ordet "kuk". Men låt mig försäkra JEM och alla andra okunniga svenskar om att ingen i USA… alltså jag menar inte en enda person, inklusive de värsta obildade idioter i slummen någonsin skulle titta på en kille som heter "Dick" och fråga honom hur det känns att heta samma sak som en "kuk". Det handlar inte bara om artighet utan det handlar om att som engelsktalande reagerar man inte alls för dessa likheter i orden. Ett annat namn som har fått många unga svenskar att fnissa i skolklasserna under historielektionerna är namnet William Pitt - jag behöver inte förklara varför.

Så till JEM, och alla andra som undrar, vill jag bara säga så här: Nej jag känner inte alls något obehag av att heta Butt, snarare stolthet. Och återigen gör jag gällande att ingen utanför Sverige någonsin har reagerat på mitt namn på det sättet som en del svenskar gör. Den enda som ser dum ut är den som frågar!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2008 15:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: