sourze.se

Hur skapas lycka? Del 1

Har du någonsin funderat på vad som gör människor lyckliga? Funkar det att få ett bra jobb, köpa en snygg bil, ett stort vackert hus och gifta sig med en vacker partner?

Eller är det som krävs mer komplicerat än vad reklamen ger sken av? Kan det vara så att livet faktiskt har sina goda stunder och dessa INTE är på McDonalds?

Vad som skapar lycka verkar vid en första anblick helt individuellt. Folk verkar tycka om så mycket olika saker och kan se lyckliga ut när de gör vad som helst egentligen. För att skapa sig en mer allmängiltig förstålse för vad lycka är och hur man blir lycklig så måste man titta lite djupare. Man måste fråga sig vad lycka är och varför och även om människor blir lyckliga av vad de nu gör.

Ett djupare sätt att tänka på området om lycka är att fundera på vad lycka är. Ganska snart kommer man då fram till att det är en känsla, men det hjälper föga. Hur skapas känslor? Kan det vara något som ligger bakom känslorna? En idé som för några kanske kan lite främmande, men som blir ganska självklar när man tänker lite på det är att vi har grundläggande mänskliga behov. Om dessa tillfredställs är blir vi lyckliga och om de inte tillfredsställs blir vi olyckliga. Sen gäller de att förstå sina behov och förstå hur man tillgodoser dem.

Vissa saker är dock helt fristående från verkliga behov. Vi har alla olika bakgrund och olika associationer som gör att vi kopplar olika känslor till olika saker. Vi blir betingade som det heter inom psykologin till att tycka om eller inte tycka om olika saker. Så det som gör hela "lyckotänkandet" så komplicerat är att vi kan koppla ihop helt sjuka saker till t.ex. att bli älskade. Det är därför som vissa människor tycker om diverse annorlunda saker som t.ex. att bli slagna. De har kopplat ihop det med positiva känslor och tycker därför om det. Dessa sociala konstruktioner är till stor del till skada för den som har betingningen eftersom det kan leda till att man jagar saker som inte alls leder till lycka utan endast momentan tillfredställelse. Om vi t.ex. kopplar positiva känslor till TV-tittande och börjar göra det i allt större utsträckning så kommer det börja gå emot våra egentliga mänskliga behov och dessa kommer förbli otillfredställda. Vad tror ni händer då?

För att bli lycklig så gäller det således att förstå varför du gör saker och vad det är för behov som ligger i grunden för ditt agerande. Om det är TV-tittande så har du förmodligen ett behov av avkoppling som du tillgodoser genom den aktiviteten. Då är frågan om det är ett bra sätt att tillfredställa behovet och hur mycket som behövs. Det som TV-tittande också kan vara och som det har varit i mitt fall är en flykt från att ta tag i sina problem. I så fall är du inne på vad psykologer kallar för ett undvikande-beteende och något som du behöver sluta med för att kunna tillfredställa dina behov. För mig tog det ett antal år att inse att jag var ett stort offer för undvikande-beteende och det återkommer fortfarande med jämna mellanrum. Det är inte alltid lätt att tillfredställa sina behov. Det kräver mod och energi, något som för det mesta saknas när det handlar om undvikande-beteende.

Det som saknas om du har fastnat i ett undvikande-beteende är förmodligen självkänsla och självförtroende. Det finns idag massor av idéer om hur man skapar självkänsla och självförtroende, men den bästa bok som jag har läst i ämnet är Ralph Waldo Emersons bok "Self-reliance" som tyvärr inte finns att få tag i på svenska längre. Självförtroende handlar till största del om att inte bry sig särskilt mycket om vad andra tycker och tänker, eftersom det oftast är andras uppfattningar som gör att människor inte är i tillräckligt i kontakt med sina egna behov för att uppfylla dem.


Om författaren

Författare:
David Böhlmark

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2008 18:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: