sourze.se

Benazir Bhutto - hon älskade sitt land

"Jag undrar hur många svenska politiker som skulle vara beredda att dö för Sverige? Jag undrar hur många av dem som älskar Sverige tillräckligt för att riskera sina egna liv?"

När jag träffade Benazir alla i Pakistan kallar henne för bara det för flera år sedan fick jag det omedelbara intrycket av att det var en kvinna som brann för politiken. Hela hennes livsuppgift verkade handla om en kamp. Benazir skulle aldrig ge sig förrän Pakistan blev ett demokratiskt land för hon stod för demokratin. Men hon var fullt medveten om vilken svår uppgift hon hade tagit på sig. "Jag är beredd att dö för mitt land!", sade hon upprepade gånger genom åren och i går gjorde hon just detta.

Under intervjun tittade Benazir på mig med sina stora mörka mystiska ögon och berättade om sina planer för Pakistan - och det var stora planer hon hade må ni tro. Hon hade redan börjat åstadkomma en hel del förändringar. Ett exempel var hur Benazir introducerade särskilda polisstationer med kvinnliga poliser, vars uppgift det var att ta emot kvinnor som ville anmäla våld. Det var någonting nytt i Pakistan och det retade extremisterna. Praktiskt taget allting som Benazir gjorde retade extremisterna och det är därför hon gick miste om sitt liv.

Mitt under min intervju med henne kunde jag inte låta bli att fråga Benazir om inte politiken höll på ta över hela hennes liv? Hade hon tid för sina barn? Hur var det med hennes äktenskap? Fick hon någonsin någon fritid? På något konstigt sätt lyckades Benazir få det politiska och det privata att gå ihop, och jag tror att det berodde på att hennes familjemedlemmar, precis som hon själv hade uppfostrats i tron att Bhuttodynastin fanns till för att leda Pakistan och det var alltid politiken som skulle komma i första hand.

Jag är fullt övertygad om att Benazir Bhutto förstod riskerna som ingick i hennes återvändande till sitt hemland. Hennes chanser att överleva var runt 50 - 50. Hon tog chansen, inte för sin egen skull utan för sitt land och sitt folk. Och hon dog för dem. Det där, kära vänner, kallas för lojalitet. Jag undrar hur många svenska politiker som skulle vara beredda att dö för Sverige? Jag undrar hur många av dem som älskar Sverige tillräckligt för att riskera sina egna liv? Jag vågar påstå att inte en enda av dem skulle kunna matcha den tapperheten som vi sett hos Benazir Bhutto.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 28 dec 2007 12:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: