sourze.se
Artikelbild

Jag har mycket gemensamt med muslimska tjejer

"Vi måste sluta döma utifrån ytan. Vi måste lära känna insidan, ge alla en chans. Jag lovar er, vi som är starka och sticker ut, vi är normala, men vi har valt att stå för den vi är och det har ingen rätt att ta ifrån oss."

Härom dagen blev jag uppringd av min assistent Camilla, som berättade att en kvinna från Sveriges Television ville komma i kontakt med mig angående ett nytt program som dom ska spela in. Ett samhällsprogram som ska gå i höst där det är tre muslimska tjejer som ska vara programledare. Dom ville gärna träffa och intervjuva mig då ämnet ska handla om skönhetsoperationer och skönhetsideal. Vem passar bäst på det området om inte jag, tyckte dom. Jag är ju "beroende och slav under knivarna" har jag läst i någon av våra största kvällstidningar ha ha ha. Ja, eller hur!!!.

Jag ringde i alla fall upp kvinnan som sökt mig och hon blev jätteglad att jag ville ställa upp. Vi bestämde plats och tid på resturang "Josefina"på Djurgården följande dag. Jag har aldrig varit där tidigare, visserligen jobbar jag och reser varje helg men ändå. Det är ju öppet även vardagar - grrrr, suck. När jag fick se det magnifika placet undrade jag hur fan har jag kunnat ha missat detta underbara ställe - jag som älskar sånt här. Jag var lite tidig så jag beställde en latte och satte mig ner och bara njöt av det underbara vädret och stället jag befann mig på. Mina tankar började genast drömma sig bort. Det kändes precis som om man befann sig utomlands, palmerna som omgärdar dom färgglada sofforna, dom beduininspirerade matplatserna, chil out musiken och självklart den magnifika utsikten mot vattnet, där man ser Djurgårdsfärjan åka förbi med en massa förväntansfulla barn, som ska till Gröna lund. Jag hör mig säga högt till mig själv "Fan vad Stockholm är vackert!"

Plötsligt hör jag röster, rycker till och vaknar ur min dagdröm och är tillbaka i verkligheten. Jag ställer ifrån mig kaffekoppen och vänder mig om. Det gick inte att ta miste på att det var dom tjejerna som skulle intervjuva mig. Det jag reagerade på var att två av dom tre vackra tjejerna var klädda i muslimska kläder medan en av dom hade vanliga kläder. När dom får syn på mig ler dom lite blygt och hälsar med mjuka vänliga röster. Dom skyndar sedan i väg på toaletten och jag blev kvar med tv-teamet och producenten. Teamet säger till mig "Ja, Linda, du är ju proffs på det här eftersom du har gjort så mycket tv så du får börja prata. Tjejerna är nya och lite blyga eftersom det är första gången för dom." När tjejerna kom tillbaks från toaletten börjar filmandet. Frågorna haglade över mig och jag svarade från hjärtat. Jag trodde aldrig att jag skulle ha så mycket gemensamt med dom som det visade sig att jag hade.

Vi möts dagligen med fördomar fast på olika sätt. Jag, på grund av mitt blonda hår och mina silikontuttar och för att jag är Linda Rosing - dom, på grund av deras klädsel och religion. Vi föds alla med lika rättigheter men vi väljer att framhäva oss på olika sätt. Jag väljer att stolt klä mig sexigt, att exponera mig enligt konceptet SE men INTE röra. Men för den skull ger det ingen rätt att döma mig, om jag är bra eller dålig. Jag är inte lössläppt eller korkad och en dålig mamma på grund av mitt utseende. Det är mitt val att se ut så här och jag är stolt över det, men det är inte någon annans rätt att ta ifrån mig mitt självförtroende och min självkänsla. Vem är du medmänniska som dömer? Vare sig man tror på Gud eller Allah har man samma rätt att mötas med respekt och oavsett sitt utseende.

Tjejerna berättade för mig att det är svårt för dom att få jobb, att det finns dom som spottar efter dom på gatan. En av tjejerna berättade att när hon skulle åka tunnelbana så gick alla ut från hennes vagn på grund av att hon bar muslimska kläder, eftersom folk trodde att hon var en självmordsbombare. Fy fan för människor med massa elaka fördomar. Vi måste sluta döma utifrån ytan. Vi måste lära känna insidan, ge alla en chans. Jag lovar er, vi som är starka och sticker ut, vi är normala, men vi har valt att stå för den vi är och det har ingen rätt att ta ifrån oss. Den ena tjejen ville gärna, men vågade inte, bära sina muslimska kläder. Som hon så sorgset utttryckte det "Jag är inte så stark". Hon är rädd för människors fördomar. Är inte det förjävligt i dagens tider? Vart är vi på väg? Är det här framtiden? Det kommer i så fall sluta på ett sätt: KRIG!

Det är sådana här program TV-kanalerna borde satsa på att visa, så att vi människor förstår hur illa vi gör varandra genom fördomar, istället för att bara visa en massa glamour och ytlighet. Det är där våra fördomar föds.

Foto: Fahid Darwich


Om författaren

Författare:
Linda Rosing

Om artikeln

Publicerad: 28 aug 2007 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: