sourze.se
Artikelbild

Okunnigt förkasta GI-metoden

"GI-metoden förkastar inte teorin om att vi går upp i vikt om vi äter mer än vad vi gör av med. Men med kunskaperna om GI väljer vi produkter som håller oss mättare längre och samtidigt ökar förbränningen." VD för GI Viktkoll efter TV4:s "Drevet"

GI-metoden fungerar. Och det finns tre viktiga skäl till det:

a GI-maten mättar bättre och håller dig mätt länge.
b Du minskar sötsuget och sockerbegäret.
c Kroppens blodsocker och insulinproduktion hålls i schack - fettförbränningen blir högre.

GI-metoden handlar om att äta naturliga livsmedel, som vi är genetiskt anpassade för. Produkter med högt GI, som exempelvis socker, vetemjöl, många flingsorter, läsk, vitt bröd, vit pasta, polerat ris, påverkar kroppen negativt genom att snabbt höja blodsockret och öka insulinproduktionen.

Istället bör vi öka mängden protein i maten: mer av fisk, kyckling, ägg och kött, välja nyttiga fetter som finns i fisk och vegetabiliska oljor och lära dig vilka kolhydrater som ger långsam och jämn energi i kroppen. Till de senare hör frukt, grönsaker, fullkornprodukter, bönor/linser.

GI är ett hjälpmedel som hjälper oss att välja rätt.

Att svepande förkasta GI-metoden är ett uttryck för okunskap, och kanske missunnsamhet? GI-metoden förkastar inte teorin om att vi går upp i vikt om vi äter mer än vad vi gör av med. Men med kunskaperna om GI väljer vi produkter som håller oss mättare längre och samtidigt ökar förbränningen.

På GI Viktkoll finns ett stort empiriskt stöd för att GI-metoden fungerar både för viktnedgång och allmänt välbefinnande. Det finns också ett antal vetenskapliga studier som visar på samma sak.

För mig är det förbluffande att GI-metoden rör upp så mycket känslor hos "etablissemanget". Vi arbetar med samma målsättning - att hjälpa personer må bättre. Och uppenbarligen är det många som lyckats, tack vare GI-metoden.

Foto: Sara MacKey


Om författaren

Författare:
Ola Lauritzson

Om artikeln

Publicerad: 13 feb 2007 16:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: