sourze.se
Artikelbild

Klimatet: VD:ar måste våga riskera sina jobb!

"Nu krävs ledarskap! Den enorma fårskocken kommer inte att hitta hem. Den behöver brytas upp i delar och det behövs herdar och hundar. Vi vill inte höra på undanflykter och beskyllningar på kostnader, på problem, på kunder eller på politiker."

Jag är känd för att våga ta position och sticka ut hakan och jag har aldrig varit rädd för obehagliga sanningar eller ägnat mig åt strutsstrategin, att sticka huvudet i sanden. Därför vill jag ta upp ett för oss alla, med betoning på ALLA, livsviktigt ämne; miljön och den globala uppvärmningen:

Jag besökte i förra veckan ett mycket bra seminarium där vår näringslivsminister, EU parlamentariker, forskare, FN tjänstemän, Industri ledare mm deltog. Hela rubriken för diskussionen var näringslivets och industrins ansvar. De närvarande sakkunniga utryckte att den globala uppvärmningen var den enskilt viktigaste frågan som mänskligheten någonsin ställts inför. SOM MÄNSKLIGHETEN NÅGONSIN HAR STÄLLTS INFÖR!

Å ena sidan, var det skrämmande statistik som jag redan kände till, men det positiva var att vetenskapsmännen och min nya idol Lars G Josefsson var säkra på och garanterade att det fortfarande fanns tid att rädda jorden. Dessutom att det inte kommer att kosta mer än 6 av jordens BNP, eller 18 Biljoner under 20 år. Det förutsätter förståss att vi sätter fart NU!

Jag har sett Al Gores film "An inconvenient truth" och frågar ständigt alla i min närhet om de sett den, men det är oroande få som gjort det, framföa allt få företagsledare. Kanske är det en av anledningarna till att Carl Bennet som var med i panelen på Tällberg Forum, nästan med ett leende bekräftar att industrin inte lyckats sänka koldioxidutsläppen under de senast 8 åren och att de inte kommer att klara av det uppsatta målet om en minskning på 10 som skall vara uppnådd inom 2 år. Med viss sarkasm tillade han; "Vad får er att tro att vi skall kunna sänka 30 under de kommande 20?". Anledningen var, sa Carl Bennet, att kunderna inte vill betala för kostnaden. Istället krävde han, som en god socialdemokrat, att staten skulle betala. Men det rimmar väldigt illa när en mångmiljardär vars bolag gör miljard vinster, bolag han nästan fått av staten, inte vill ta sitt ansvar. Inte vill eller vågar ta kostnaderna. I och för sig brukar han sälla sig till socialdemokraterna där brist på ansvarstagande är ett signum, men Carl Bennet är även en erkänd stor ledare och ledarskap är just det som nu måste till i alla led.

Efter att ha hört de sakkunniga satt representanter för företag, konsumenter, organisationsspecialister mm och talade om att utbilda allmänheten, om att få igång en positiv dialog. Det kändes som den gamla skämtplanschen från 70-talet som beskrev Sveriges problemlösningsmetod med att vi alltid tillsatte en kommission ur vilket det aldrig framkom något. Den här gången har vi inte tid att skapa konsensus, vi kan inte sitta i långbänk och vi har inte tid att utbilda allmänheten. Vi talar nämligen inte bara om Sverige, utan om hela resten av världen där utbildningsgraden är låg.

Nu krävs ledarskap! Den enorma fårskocken kommer inte att hitta hem. Den behöver brytas upp i delar och det behövs herdar och hundar. Vi vill inte höra på undanflykter och beskyllningar på kostnader, på problem, på kunder eller på politiker. Vi vill se mod och handlingskraft! Nu krävs det att ledare stiger fram, att storägare kör över sina styrelser, att VD:ar vågar riskera sina jobb, att politiker ser chansen att gå till historien, att riskkapitalister investerar rätt, och att människor i alla led tar på sig ansvar. Det handlar inte om 6 , på 20 år, det handlar om våra barn, vår framtid, vår överlevnad.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2007 13:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: