sourze.se

Sourze - av och för vem?

På Sourze finns flera skribenter som skriver bra om intressanta ämnen men problemet är att man inte orkar gå igenom allt för att hitta guldkornen. Har Sourze inte större ambition än det här?

Fick vetskap om Sourze tack vare en kvällstidning som rapporterade om Faddes öppna brev till Linda med flera. Detta fick mig inte att bli speciellt nyfiken på Sourze, snarare tvärtom. Det var först häromdagen när jag fick veta att en vän till en vän var skribent på Sourze som jag gick in på sidan för att kolla vad det var för slags tidning. Därefter gick jag igenom lite av materialet och försökte bilda mig en uppfattning. Linda Rosing och Fadde är några av krönikörerna, likaså Dominika Peczynski, Billy Butt, Maria Wetterstrand samt ett oändligt antal mer eller mindre kända personer.

Vilken tidning med ambition vill ha Linda Rosing som krönikör och argumenterandes för sina egna utvik? I ren frustration måste detta utredas närmare. I krönikan ? Ingen jävel ska lägga sig i om jag viker ut mig! Sourze 21 november argumenterar hon för sitt kommande utvik i FHM. Linda känner sig påhoppad och i princip mobbad av allt och alla och skriver

"Vad jag än gör så blir jag så jävla sågad. Jag är så jävla trött på att be om ursäkt för mig själv, att jag finns, så att jag spyr!".

Linda tar på sig rollen som riksmartyr men faktum är att alla kan bli sågade när de gör saker på fel sätt, det gäller ju inte bara Linda. Det är bara det att de flesta inte har gjort som hon gör. Om alla sågar vad man än gör kanske man borde ta sig en tankeställare och försöka fundera ut vad det är som inte fungerar. Se på Idol, alla kan inte bli sångare-acceptera! Sen konstaterar Linda att

"Det är ingen som ger mig lön för att jag ska bli så sk "seriös" i andras ögon."

Nej, mig veterligen ger ingen någon lön för att bara vara seriös. Men skillnaden är att de flesta inte förväntar sig att få betalt för att vara seriös, man vill bara inte uppfattas som oseriös. Hon nämner också att hon tänker business och som affärskvinna...det här med utvik och exponering och att naket säljer. Dock har jag aldrig hört talas om en affärskvinna som ställer sig på en scen på nåt landsortsdisco och mimar sjunger? en låt och kråmar sig inför ett gäng berusade artonåringar. Jag tror Linda, att det vi eftersöker hos dig är självrespekt och den tanken rotades nog dessvärre redan i BB-huset. Linda skriver

"Ingen människa är perfekt. Vem är det som ska bestämma om man är sk "perfekt"? Jag lovar att det är de människorna som önskar att de vågade göra saker som jag och många andra tjejer som vågar ta för sig."

Är det någon som har ställt ett krav på Linda att hon ska vara perfekt? Jag har då inte gjort det och eventuellt är det hon själv som vill att vi ska sänka våra förväntningar på henne, jag kan inte se det på något annat sätt. Ingen är perfekt säger man ju, och vi har väl alla saker vi kunde eller borde förbättra hos oss själva. Men tro mig när jag säger att det inte finns många tjejer som avundas Linda och andra utvikningsbrudar för att de "vågar" ta för sig. Bara ordvalen är en förolämpning mot tjejer och kvinnor med andra ideal och förhoppningar än Lindas egna. En av Lindas skönaste kommentarer och främsta motivering till framtida utvik är

"Varför offra något som jag är skapt till."

Ja, och Gud skapade Linda… Men allvarligt talat…är hon skapt för att "vika ut" sig? Är det därför hon har fått en stund på denna jord? Eller menar hon att hon är född med vissa förutsättningar som gör henne särskilt lämplig till utvikningsbrud? Jag fattar ingenting, vad menar hon egentligen? Är det snarare så att hon känner att det inte finns något annat hon kan göra, som inte kräver utbildning, erfarenhet och/eller långsiktig planering och tid, och därför är utviken den "enklaste" biljetten till superstardome? Nä, tydligen inte för Linda har minsann

"provat på massor med utmaningar och olika jobb, men inget har passat mig. Jag har hela tiden tänkt "undrar om folk kommer tycka bättre om mig nu när jag föreläser och slutar med utvik". Suck! Hur många vågar prova på de saker som jag har gjort?"

Jag vågar inte ens gissa vad det är hon syftar på som hon har vågat och andra inte. Att ens försöka sig på en jämförelse om vad som menas med "att våga" i det här fallet är omöjligt. Många vill inte ens våga göra det Linda har gjort. Många människor vågar utbilda sig, vågar ta ansvarsfulla jobb, vågar resa i världen, vågar flytta till nya städer och länder, vågar hoppa fallskärm och vågar säga nej. Är det jämförbart?

Sen konstaterar Linda, efter allt tycka-synd-om-sig-själv, att

"Det är inte hela världen om man misslyckas med något. Man kan inte vara bra på allt och veta vad man vill om man inte vågar chansa och prova på olika saker i livet. Det är bara att gå vidare och tänka "Nej, det här passade inte mig. Vad bra, då vet jag". Så går man vidare. Svårare är det inte."

Aaaaaaaaaaarrggh! Det är just det här som är problemet med Sourze, ett antal helt menlösa så kallade skribenter och krönikörer som skriver artiklar om precis vad som helst men oftast och mest om sig själva. Är Sourze egentligen en blogg in disguise? Bloggarnas nya paradis? En plats för alla som vill kalla sig skribenter och krönikörer eller varför inte författare och intellektuell?

Låt oss gå vidare till Faddes Öppet brev till Linda och våra så kallade vänner Sourze 2 januari. Fadde skriver

"Jag passade er jävligt bra när jag var den balla vakten som såg till att ni fick komma in var ni ville. Slippa stå i en kö, slippa betala entré för att komma in och bli bjuden på massa drinkar, då dög jag. Men sen när det försvann, så försvann jag också i era ögon. Då passade jag inte längre. Då måste ni tränga er in i våra liv och komma med massa lögner och råd för att knäcka vårt förhållande. Och det har ni lyckats med också. Men då vill jag säga er att jag är strax tillbaka där igen. Det är med nöje jag kan berätta att jag har fått ett flertal jobb som vakt på de krogar som ni tycker är balla. Den här gången kommer ni att behandlas som vilken gäst som helst."

Är detta möjligen att klassa som ett förtäckt hot? Fadde är snart tillbaka i en dörröppning nära dig och den här gången får du nog både köa och betala för att komma in! Huh, Stockholm darrar av skräck… Jag kommer ihåg vad en kompis berättade från tiden när hon brukade springa på Stureplan. Nämligen att Fadde minsann krävde puss på munnen för att släppa henne förbi repet. Vissa vakter kräver säkert mer än en puss men med Fadde som dörrvaktsmoralens väktare nummer ett så undrar man. Om Faddes öppna brev till Linda, kärleksdelen alltså, finns bara en sak att säga. Nu är parets försighavanden på parets egen begäran officiellt allmän egendom.

Finns det inte ett bra sätt att sålla agnarna från vetet? Är det inte dags att ställa lite högre krav på det som publiceras i en tidning? För att Sourze ska kunna bli en bra nättidning så kan väl inte alla vara skribenter eller krönikörer. Kvalitet framför kvantitet eller tvärtom? Och då har jag inte ens gått in på alla andra artiklar som stinker av människorförakt och smygrasism. Alltför många artiklar är skrivna av folk med alldeles för mycket tid och alldeles för lite hjärta och hjärna. Detta främjar inte en tidning eftersom läsarna vill ha välskrivna, underhållande och intressanta artiklar och krönikor saknar dock statistiskt belägg för detta, jag kan ha dragit felaktiga slutsatser. Just nu ser Sourze mer ut som ett jäsande åsiktsforum, en perfekt plats för nonsensdiskussioner, fördomar och klichédrypande och slibbiga berättelser om döende kaniner och tårar som torkar.

Sourze - en tidning som löper risk att inte bli mer än en tidning skriven av läsarna.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 17 jan 2007 09:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: