sourze.se

Emmas lycka - en smått bisarr kärlekshistoria

En ung kvinna, Emma, som klär sig så risigt att man inte genast ser hur vacker hon är, slaktar grisar på sin gård. Hon talar lugnande till dem och smeker djuren innan hon sticker dem i halsen.

Betyg: VG
Orginaltitel: Emmas Glück
I rollerna:
Jördis Triebel - Emma
Jürgen Vogel - Max
Hinnerk Schönemann - Henner
Martin Feifel - Hans
Karin Neuhäuser - Lene
Nina Petri - Dagmar

I nästa scen får vi se en naken manskropp som granskas noga på sjukhuset. Max, en medelålders bilförsäljare, undersöks och får reda på att han är svårt sjuk i´cancer. Emma har också problem, hennes gård kan tas ifrån henne på grund av dålig ekonomi. Hennes beundrare, Henner, en lantpolis, vill visserligen gifta sig med henne men vad ska hon ta sig till utan sin gård? Max och Emmas liv krockar bokstavligen då Max kraschar med en Jaguar som han har "lånat" från sitt arbete tillsammans med en summa pengar. Max stannar hos Emma, och så småningom utvecklas det till en smått bisarr kärlekshistoria, som visserligen störs av Emmas svartsjuke polispojkvän, ekonomiska bekymmer och Maxs dödsångest, men som är rörande.

Filmens styrka ligger i bilderna och valet av skådespelare. Jördis Triebel är fin som den jordnära, excentriska Emma, Jurgen Vogel gör en rörande tolkning av en döende man. Martin Feifel är också rörande som Max vän, den på ytan nonchalante bilhandlaren. Den tyska naturen är vacker och filmen lyckas förmedla idyll till bondlivet utan att romantisera det alltför mycket. Filmens bildspråk är orginellt, även om inte historien är det. Att det finns en hel del humor är inte heller illa i en historia som faktiskt handlar om döden. Väl värt att se alltså.

Emmas lycka visas på biografen Sture i Stockholm på lördag 4 november klockan 19:00.

Länk: goethe.de


Om författaren

Författare:
Eleni Schmidt

Om artikeln

Publicerad: 02 nov 2006 00:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: