sourze.se

Invandrare på introduktionskurs

Att få uppehållstillstånd i Sverige tar sin tid men för många av våra invandrare väntar sen än bistrare tider. Alla vill de ha ett jobb och kommunerna anordnar introduktionsprogram...

Invandrare på introduktionskurs


Att få uppehållstillstånd i Sverige tar sin tid men för många av våra invandrare väntar sen än bistrare tider. Alla vill de ha ett jobb och kommunerna anordnar introduktionsprogram och därmed skulle väl alla vara glada. Nu är det så att 2,5 år efter uppehållstillståndet har knappt 2 av 10 som gått detta program fått jobb. Bland dem som inte gick programmet fick 5 av 10 jobb. Man blir häpen när man läser forskningsrapporten från Örebro Universitet. Vad är det kommunerna sysslar med?

Kan det vara så att bara för att kommunerna får en schablonersättning - 165 700 per vuxen, 101 800 per barn, 61 200 per pensionär - från staten så kör man dessa kurser och är nöjda. Att det sen krävs erfarenhet och kompetens glömmer man lätt bort. Under denna långa introduktionskurs blir "eleverna" passiva, och trots att det under kursen går att söka jobb gör få eller ingen detta. Varför! På många håll kom "eleverna" inte ens i kontakt med arbetsmarknaden. Varför? Var finns kontrollen, var finns uppföljningen och var finns ansvaret?
Finns det ingen som bryr sig?

På något sätt genomsyras hela denna sektor som vi kan kalla "Söka jobb" av ambitioner men där resultat blir om inte en katastrof så nästintill. Och sen ska vi bara inte tala om kostnaden och alla individers lidande. Det är också helt klart att många - Kommuner, Ams, EU-program - tar alldeles för lätt på sin uppgift. Kan det vara så att kommunerna bara vill visa upp att de har aktiviteter och sen hoppas på att ingen följer upp resultaten?

Dessa program kräver handledare/projektledare/coacher med bakgrund i industrin och med stor erfarenhet och en gedigen utbildning. Här går det inte att damma av någon från socialkontoret eller lärarrummet. Detta är en skyms mot deltagarna och ingen förvaringsplats för dessa elever. Dessutom måste "handledarna" besitta en stor portion empati. Mycket av detta saknas tyvärr idag och då blir resultatet som det blir. När det gäller introduktionsprogrammet för invandrare ska det finnas individuella, skriftliga handlingsplaner som ska vara framtagna med respektive deltagare. Något som tydligen inte fungerar.

Startar man ett introduktionsprogram ska de finnas klara mål och hur man ska uppnå dessa. Delmålen ska kontinuerligt följas upp. Alla deltagare ska känna till målen. En målsättning kan vara att få 6 av 10 i arbete. Lyckas man inte med detta utgår ingen ersättning eller i bästa fall 50 . Svårare än så behöver det inte vara!


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2006 13:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: