sourze.se

Ett filosofiskt UNIVERSUM?

Ibland kan man filosofera över vår tillvaro, och många ställer sig frågan om allt en dag får sin förklaring. Vår teknik har utvecklats med enorma steg de sista hundra åren och många vetenskapsmän...

Ett filosofiskt UNIVERSUM?
Ibland kan man filosofera över vår tillvaro, och många ställer sig frågan om allt en dag får sin förklaring. Vår teknik har utvecklats med enorma steg de sista hundra åren och många vetenskapsmän tror sig veta allt. Nu är det inte så enkelt och jag citerar "En dold Gud" av Stefan Einhorn där författaren menar att vi just nu bara öppnat en garderobsdörr i en stad av Londons storlek. Var och en inser själv att vi fortfarande då är på krypstadiet eller kanske bättre fosterstadiet.

Här tar Stefan Einhorn också upp frågan om våra sinnen. Tänk om de inte är 5 utan att det i naturen finns 100 sinnen. Mycket kan då få sin förklaring!

Vem startade bigbang för 15 miljarder år sen? Finns det en Gud, vi kan kalla detta en "Kraft"? Kanske är det så att vårt Universum är cykliskt och allt börjar om gång på gång. Vi kan då ställa oss frågan om man vill leva om sitt liv - i all oändlighet. Nog borde man då få tala med denna "Kraft" och antingen säga att man är nöjd eller vill ändra på kommande liv. Hur kommer ordet "rättvisa" in i detta sammanhang? Om detta stämmer med ett cykliskt Universum vet jag inte. Kanske finns det ett oändligt antal Universum och vem vet om man kan hoppa mellan dessa, få en ny identitet. Får ordet "rättvisa" här sin uppenbarelse?

Varför blev vårt Universum till? Vi vet att om dess täthet bara varit en miljonsdel miljondel mindre eller större så hade det kollapsat inom 10 år.
Om vårt Universum utvidgat sig 0,000000000000001 långsammare eller fortare hade vi också kollapsat. Fysikern Michael Turner: "Precisionen är som om någon kastade en dartpil genom hela Universum och träffade mitt i prick på ett millimeterstort område".

Människan är unik och kan ställa sig frågor om sin existens. Svaren har vi inte alla gånger men nu ger vi oss ut ifrån garderoben, och tar bussen och tunnelbanan runt i London. Nu får du tid att tänka över inte bara detta livet utan också vad som ska komma.


Om författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 16 jun 2006 16:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: