sourze.se

Rapport från frontlinjen: VM drabbar hela folket

Om två veckor börjar fotbolls-VM då lugna svenskar blir allsångssjungande vikingar. Även spelbolagen märker hur fotbolls-VM allt mer tar över tillvaron hos kunderna och inte minst... hos deras egna anställda.

Under 30 dagar i sommar stannar stora delar av världen, mångas arbetstider kommer att blir mer oregelbundna och näringslivet kommer av en slump att planera sina eftermiddagsmöten på exakt samma tid. Ölförsäljningen kommer att slå nya rekord oavsett väderlek samtidigt som vi gemensamt kommer att bli experter i allsång och tysk geografi.

Allt på grund av fotbolls-VM.

VM förändrar allt och även personer som bedyrar att de är totalt ointresserade av fotboll kommer att påverkas av livsstilsomställningen som kommer att ske världen över. Om man vill slippa undan fotbolls-VM ska man definitivt inte åka till Syd Europa på semester och man kan glömma Nordafrika och Frankrike. Mexiko, Paraguay, Sydkorea, Togo, Schweiz och Australien är alla länder som bör undvikas för den fotbollsointresserade och världens turistorter kommer att vara fulla av fotbollsgalna turister. De som har träffat de annars så lugna svenskarna vet att de blir vikingar med stora horn när de är utomlands och ser Ljungberg och Zlatan springa in på planen.

Nu två veckor innan VM när allsvenskan har tagit sommaruppehåll, VM i hockey är slutspelat och Championslegue finalen är över börjar lugnet före stormen att infinna sig. Givetvis har vi fortfarande kvar NHL slutspelet, Innebandy VM och Elitloppet vilket i normala fall skulle vara en fantastisk sportvecka men tankarna om Sverige-England matchen i gruppspelet vill inte försvinna. Även den mest ointresserade kommer att ha svårt att hålla ögonen borta den 20 juni när Ljungberg, Zlatan och Henke spelar mot England om förstaplatsen i gruppspelet. Eftersom tvåan i Sveriges grupp sannolikt får möta Tyskland i åttondelsfinalen och vinnaren tar emot Polen blir det avgörande för både Sverige och England att sluta i topp. Utgången av matchen är långt ifrån klar med ett England som inte slagit Sverige sedan 1966 och en brittisk journalistkår som precis som vanligt underskattar Sverige. Det finns en riktigt bra chans att fortbollshistoria skrivs den 20 juni och allt man behöver göra för att vara med är att slå på TV:n.

För spelbolagen är det nu ett vakuum som gör att man fokuserar på saker som man annars förmodligen hade missat och de mest osannolika händelserna inträffar. Eller vad sägs om att det finns ett stort kinesiskt intresse att spela på ett JA i Stockholms folkomröstning om trängselskatter, överraskade marknader som VM i masklockning erbjuds av vissa spelbolag samtidigt som man spelar på att Jessica Alba vinner "sexigaste skådespelare" kategorin på MTV Movie Awards. Vakuumet inför fotbolls-VM har även inneburit att Innebandy-VM på hemmaplan blivit mer intressant för spelbolagen.

Innebandy är en sport på stark frammach med 131 425 licensierade innebandyspelare i Sverige och stigande publiksnitt. Sporten grundades i Sverige på 1960 talet och de flesta svenskar kommer nog ihåg idrottslektionerna med innebandy på schemat. Kaptenen Niclas Jihde är Sveriges stora innebandystjärna och det enda laget som riktig kan hejda den svenska frammarschen är Finland som det svenska landslaget har haft mycket svårt att slå de senaste två åren.

Ur spelsyfte är dock NHL semifinalerna det som drar mest intresse just nu och speciellt matchen mellan Carolina och Buffalo är högintressant. Buffalo tog ledningen med 2-1 i matcher och alla tre matcherna har avgjorts med 1 mål. Ansvaret ligger nu på storspelare som den 21 åriga stjärnan Eric Staal att vända matchbilden i semifinal 4 7 på fredag borta mot Buffalo. Buffalo är knappa favoriter inför matchen och spelbolagen tror på en målrik match med minst 6 mål. För de som vill se ishockey och underhållning på absolut högsta tänkbara nivå kan den här matchen varmt rekommenderas.

NHL-slutspelet och bra matcher i superettan får bli räddningen för alla sportintresserade svenskar samtidigt som förberedelserna inför fotbolls-VM fortsätter.
Precis som inför vilken högtid som helst är det mycket som måste ordnas innan festen kan börja. Allsången måste tränas in, flaggor dammas av, förfriskningar inhandlas och olyckligt planerade möten bokas om...

Håll ut, snart börjar det!


Om författaren

Författare:
Fredrik Bjurfjäll

Om artikeln

Publicerad: 26 maj 2006 23:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: