sourze.se

King Kong eller Godzilla i nästa års Eurovision?

"Ju mer bisarr showen är desto mer poäng får bidraget verkar det som. Det fick vi se i kväll. Men jag unnar Finland segern. Det påminner lite om känslan när Norge på 80-talet, efter att ha kommit sist flera gånger, äntligen vann. Grattis Finland!"

Visst var det kul att Finland vann! Låten var inte direkt någon kioskvältare men att dessa illaluktande monstrer vann bevisar en sak; att Eurovision Song Contest har ändrats från att vara en sångtävling till en slags bisarr och makalöst urartad folkfest. Upphovsmännen vars låtar det egentligen är som tävlar har fått stå åt sidan för uppmärksamheten kring artisternas råhet och artisterna har blivit råare och råare! Ju mer bisarr showen är desto mer poäng får bidraget verkar det som. Det fick vi se i kväll. Men jag unnar Finland segern. Det påminner lite om känslan när Norge på 80- talet, efter att ha kommit sist flera gånger äntligen vann. Grattis Finland!

Att Ryssland kom tvåa var mer eller mindre väntat. Själv trodde jag att Dima Bilan med sin kanonlåt Ni skulle bara höra hur den låter 100 gånger bättre på ryska! skulle vinna och jag såg framför mig nästa års Eurovision i Moskva. Men Bilan behöver inte gråta tårar. Han är i dag en av Rysslands största artister och trots att han inte vann kommer han ändå att skratta hela väg till banken med royaltyn som han får när hans platta köps av hans 30 miljoner fans på andra sidan Östersjön. Hans framträdande var superproffsigt. Tänkt att det var den låten som Carola häromdagen sade att hon fruktade mest och hon hade rätt.

Bosniens låt var okej, men jag tycker faktiskt att vår svenska låt var bättre, men nu har Europa sagt sitt och Carola, alla svenska journalister och vi, det musikälskande svenska folket, får nöja oss med vår hedersamma femte plats. Årets stora överraskning, eller rättare sagt kvällens stora "chock" var att Litauen fick en så bra placering med hela tävlingens absolut sämsta låt! Följande sms fick jag ifrån en skivbolagsdirektörkollega i Vilnius strax efter resultatet : "Där ser du Billy, man behöver bara bidra med en skitlåt för att få en bra placering". På sätt och vis har han rätt för så verkar det ha blivit.

Kvällens två besvikelser för mig var att Storbritannien och Irland inte fick högre placeringar. Flickkören i det engelska bidraget påminde om barnkören i Pink Floyds "The Wall". Låten var ganska klatschig, och Irlands låt var rent utsagt en genial låt både text- och melodimässigt. Men som sagt, det här är uppenbarligen ingen låttävling längre. Irlands sångare hade inga djävulshorn stickande ut ur sin panna - han hade bara en bra röst, en superb text och en kanonmelodi. Tråkigt var det också att nästan alla de forna jugoslaviska länderna bara röstade på varandra, men de gör de alltid. Vem var det som kallade deras gemensamma bidrag för "Balkanvision?

Kvällens tävling visar att det onekligen är dags för oss svenskar att omvärdera bidragen som vi skickar till Eurovision i framtiden, eller åtminstone under de nästa två eller tre åren medan denna bisarra trend fortsätter, eftersom vad vi betraktar som "schlagers" inte längre är direkt i syd- eller östeuropéernas smak. På 70-, 80- och 90-talen var Eurovision en tävling i vilken de bästa låtarna vann, men sedan millennieskiftet är det "showen" kring ett bidrag som avgör vinsten. Det bästa exempel jag kan komma på om detta är Ukrainias bidrag "Wild Dances" av Ruslana. Det är en låt som ingen av oss kan nynna på i dag trots att det bara har gått två år, men vi minns alla Ruslanas show. Var det showen eller låten som fick rösterna? I sin strävan efter att utöka Eurovision Song Contest har EBU European Broadcasting Union gjort tävlingen en björntjänst därför att man inte riktigt har gjort klart för dessa nya öststater att det här är en låttävling och en låt handlar i första hand om en bra melodi och en bra text. En del av texterna till många av låtarna bestod av förskräckligt dålig engelska.

Så det är äntligen slut och vi får hylla våra Finländska grannar. Såg ni att Sverige gav Finland 12 poäng? Undrar hur många Finlandssvenskar som låg bakom komplotten - men det gör ingenting, det var roligare att ett skandianvisk land vann än ett östeuropeiskt.

Strax efter kvällens TV-program kom en annons från SVT i rutan. Man påminde om att det är dags i september att inlämna låtarna till nästa års tävling. Jag undrar hur många av våra svenska skivbolagsdirektörer som just nu funderar på skapa nya band med Samekläder eller kanske klä artisterna som King Kong eller Godzilla… eller kanske som mumier. Jo, det där med mumierna tror jag på, för något sådant måste man uppenbarligen göra för att vinna nutidens Eurovision Song Contest.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 21 maj 2006 02:42

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: