sourze.se

Att få ut av livet 1!

Enligt Maslow och den chilenske ekonomen Manfred Max-Neef så vill de flesta människor ha ut betydligt mer av livet än enbart en viss trygghet, ett visst beskydd, mat, bostad och alla andra saker.

Max-Neef har kollat historiskt och sett att fysiska behov, trygghet/beskydd, engagemang, avkoppling, tillgivenhet, förståelse, kreativitet, identitet/mening och frihet är behov som människorna haft i alla kulturer och i alla tider. De flesta människor har tydligen en spontan och genuin önskan om att få dessa behov uppfyllda. Varför finns det då inte en väl etablerad upplevelseindustri som på olika sätt erbjuder allt detta på marknaden? Det finns ju bortåt miljonen människor i åldern 20 - 64 som inte deltar på arbetsmarknaden, men var finns de etablerade affärsidéerna?

Sanningen är väl den att välfärdsstaten med dess skyhöga skatter och påtvingad solidaritet, inte förmår mer än att hjälpligt via olika bidrag, subventioner och omfattande transfereringsgodis erbjuda de fysiska basbehoven, tryggheten och beskyddet, även åt den miljon människor som råkar bli över, när de nuvarande arbetsgivarna har plockat ut sina lagmedlemmar. Följden blir att de flesta av arbetsgivarnas anställda - efter löneskatt, arbetsgivaravgifter och moms - inte heller dem får mycket mer tid och pengar över.

De på lönekontona insatta pengarna och tiden som blir över efter arbetsresorna, hämt-från-dagis och mat-och-övrigt-inköp räcker också för deras del endast till mat-bostad-andra-saker, studielån, bostadslån, pensionssparande - och - kanske till en hektisk semester. Det är ju då man skall hinna med den delen av avkoppling, känna ömsesidig tillgivenhet, engagemang, kreativa aha-upplevelser och känna den verkliga friheten, livsmeningen och den genuina identitet, som kanske oftast inte erbjuds på arbetsplatsen och under helgledigheterna. Det som erbjuds och hinns med på kvällstid när man tuggar chips och dricker öl efter jobbet, är kanske ofta bara ställföreträdande och virtuella upplevelser via tv, viasat sport, dokusåpa, dator, sms, chatt, dataspel osv.

Citat: "…Om människor accepterar ett förödande koncept så måste det bero på att konceptet en gång i tiden har varit mycket relevant men att förutsättningarna har förändrats så att det inte längre är det..."

Man kan även påminna om de små och smygande stegens tyranni retoriska vallöften steg för steg med oanade konsekvenser och utan återkoppling. Som kanske associerar till att; om man släpper en groda i en gryta med hett vatten så hoppar den genast ur. Men börjar man med behaglig vattentemperatur och kokar upp långsamt så blir den sannolikt aningslöst ihjälkokt!

Citat, Bodil Jönsson, certec.lth.se/ : "… Jag känner inget av människa byggt system som fungerar utan återkoppling. Samhällsutvecklingen är förbluffande lite inriktad på att skapa återkopplingssystem…"
"… ingenting styr utvecklingen så hänsynslöst som en uppbyggd infrastruktur och människoskapade produkter. Om artefaktuppsättningen ändras, ändras också relationer, upplevelser och välfärd! Därför är det främst genom förändringar i infrastrukturen som man kan påverka framtiden..."

Lennart Schön, "Tillväxt och omvandling under två sekler":
"… Andelen tjänster mätt i fasta priser som andel av produktionen har varit stabil under tvåhundra år…"!
Vi har alltså inte kommit ett dugg längre med att få upplevelsebehoven tillgodosedda på 200 år än att med ett överflöd av saker som mer och mer ackumuleras i förrådsutrymmen kunna tillgodose våra fysiska behov; samt kanske fram till slutet av 1970-talet fått en möjligen allt bättre välfärdstrygghet! …forts följer…


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2006 23:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: