sourze.se

Sverige måste lära av Tyskland

En vän åkte till akuten igår kväll. Hon hade smärtor i magen, på höger sida. Det dröjde elva timmar innan operation. Medan hon väntade fick hon morfin. Sedan gjordes ingreppet. Helt i onödan!

De flesta kirurgiska ingrepp är mer eller mindre onödiga. När det gäller blindtarminflammation är procenttalet närmare 100, om man räknar bort de fall där patienten kommer in för sent och blindtarmen är på väg att spricka eller redan har spruckit.

I Tyskland arbetar legitimerade klassiska homeopater sida vid sida med legitimerade allopatiska läkare. Om en patient måste vänta på operation kan homeopaten i samråd med läkaren behandla patienten för att till exempel bota en akut inflammation. Samarbetet mellan homeopati och allopati har kommit en bit på vägen i Tyskland, men mycket återstår. I Sverige existerar inget samarbete över huvud taget.

Beträffande min vän skulle hon ha fått sin inflammation hävd, troligtvis med det homeopatiska preparatet bryonia alba, och detta utan biverkningar eller följdsjukdomar. Nu får hon vakna upp i sviterna av morfin och ett kirurgiskt ingrepp istället. Ur ett medicinskt perspektiv utfördes operationen helt i onödan. Ekonomiskt sett handlar det om vansinne, politiskt och kulturellt om tradition, prestige och okunskap. För patienten väntar ett efterarbete som kan bli krävande, såväl fysiskt som känslomässigt och mentalt.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 23 feb 2006 10:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: