sourze.se

Konsten att leva: 3. Sök sanningen

Det sägs ofta att allt löser sig med tiden, men det gör det inte alls. Det är vad du gör med tiden som räknas.

Hur många tror inte att de lever sina liv i sanning? Du kanske gör det på många plan, men det finns ofta saker du omedvetet väljer bort eller tolkar annorlunda eftersom de stör eller vidgar din världsbild på, ett för dig, obehagligt sätt.

Frågan är hur många som med handen på hjärtat kan säga att de gärna söker förklaringar när onaturliga saker inträffar. Hur kom det sig att vännen tillfrisknade helt från sin kroniska sjukdom? Varför blir vi lättare när vi dör? Hur kom det sig att du hade en sanndröm eller kände på dig att något obehagligt skulle hända? Liknande situationer sker ständigt. Det finns inget onaturligt i detta utan allt som sker är naturligt. Däremot kan sanningen ligga bortom det du vill eller kan förstå eller förklara idag.

Vetenskapsmän och forskare bryter ständigt ny mark men är ofta styrda av ekonomiska eller andra intressen som gör att de inte får möjlighet att använda och arbeta efter sin egen intuition fullt ut. Det kan vara på grund av detta som många av de största genombrotten vi har fått, har kommit som av en slump.

För att kunna söka sanningen skall du vilja veta hur det ligger till. De flesta personer har byggt upp skydd eller bekvämlighetsbarriärer på mängder av plan för vad de vill se och uppleva. De är då inte mottagliga för något annat. De vill inte se att sina barn röker, att partnern är otrogen eller att de håller på att köra sin hälsa i botten, utan fortsätter som om inget har hänt.

Det finns rökare som kan se antirök reklam och hitta fördelar med att röka liksom anorektikerna ser överflödsfettet på underarmarna när de tittar på sin utmärglade kropp i spegeln. Alla de filter vi har fått och satt upp inom och runt oss stör vår verklighetsuppfattning enormt. De i vår omgivning som försett oss med dem lär inte hjälpa till att rasera dem, utan snarare protestera vilt när vi börjar ta bort dem. Dessa filter kan vara felinlärningar, förutfattade meningar, rädslor, ansvarsflykt, försök att begränsa eller kontrollera dig, lathet eller kanske ren okunskap.

För att kunna skala bort dessa filter behövs insikt och vilja. Genom att motivera dig tillräckligt effektivt kan du nå ditt mål. Det kan vara bra att fråga dig hur du vill utvecklas och leva ditt liv. Är du nöjd med allt som det är kan du fråga dig om du behöver göra något för att behålla nuvarande status. Vill du förändra eller förbättra något kan du fråga dig om detta egentligen är viktigt. Handlar det om att skaffa större bröst, en snabbare bil eller så många partners som möjligt på ett år kan du vara fel ute och lyssnar kanske mer på ditt ego än dig själv.

När du kommit till insikt att det finns saker som stör din fysiska och psykiska balans kan du börja stärka dig. Innan du förändrar något är det bra att bestämma vad du skall börja med och på vilket sätt du skall göra, till exempel så snabbt, enkelt och effektivt som möjligt.

Det sägs ofta att allt löser sig med tiden, men det gör det inte alls. Det är vad du gör med tiden som räknas. Om du inte vill lösa dina problem snabbt, enkelt och effektivt kan du får hålla på i all evighet med alla möjliga metoder och återupprepa dina invanda mönster till du lär dig hur du skall ta dig ur din labyrint.

För att kunna leva balanserat i sanning finns det mycket att lära. Livets skola kommer att leverera just det du behöver. Du kommer att testas på alla tänkbara och otänkbara plan. Du slipper tentor, däremot kan du få gå om samma klass oändligt många gånger om du inte lär dig. En viktig sak att lära är att alltid kunna behålla lugnet och att kunna vara neutral oavsett vad som händer. När du lärt dig detta finns det inget som kan få dig att agera fel i panik eller av ren reflex. Du kan istället själv välja att agera utifrån det du finner bäst i varje enskild situation. Om du använder dig av din visdom kan mycket frustration undvikas vilket kan leda till nya insikter.

Ditt livs skola kan börja med att du skall lära dig att ta hand om din kropp, själ och ande och minska ner på dina interna krig. Därefter kanske du skall lösa de konflikter du har på arbetet, i familjen eller i vänkretsen. När du har lärt dig dessa läxor aktiveras ofta de mer existentiella frågorna. Vad är meningen med ditt liv, vad skall du bidra med och hur skall du göra för att bli bästa vän med gud?

Sanningen är att alla har en plats att fylla och ingen är viktigare eller mer värd än någon annan, även om många tycks tro detta i olika situationer. Däremot är vi inordnade i olika strukturer för att förenkla vår vardag där vi har olika roller. En mor är en mor och en chef är en chef. För att vår vardag skall kunna fungera så smidigt som möjligt skall vi alla ta vår plats och göra det vi är ämnade att göra. Vissa strukturer, ordningar och hierarkier är förlegade medan andra är perfekta som de är. Vi kan gemensamt hitta de som stödjer vår jord och mänskligheten medan andra är perfekta som de är.

När vi börjar söka sanningen i livets stora frågor, utan skygglappar, kommer vi att nå resultat. Många gånger är det inga nyheter vi kommer att finna utan gamla sanningar som dammas av. Föregångare och pionjärer har många gånger förlöjligats eller tystats ner i okunskap eller ovilja.

Vi vet idag mycket om till exempel människan men ändå når inte viktig och korrekt information ut. Marknadskrafterna styr istället våra liv i den riktning de önskar. De väljer vilken information vi skall få, vilket utbud som skall finnas och vad vi skall betala.

Som väl var är det du själv som bestämmer hur mycket du vill betala och vad du skall köpa. Du själv har också rätt att söka och ifrågasätta information innan du investerar i något. Det är ingen annan än du själv som är ansvarig för din och dina barns hälsa vilket vi ibland glömmer av. Det finns personer, företag, vårdinstanser eller stater som ibland vill, tror sig eller försöker ta ansvar men det är ingen annan än du själv som har det yttersta ansvaret.

Först när du aktivt söker sanningen kan du få svar på dina frågor. Vad gör tekniska uppfinningar för dig och vad förstör de? Vad gör besprutad mat, färgämnen och andra onaturliga kemikalier med din kropp när du äter dem? Vad gör dina positiva och negativa tankar med dig?

Sanningen kan ibland vara hård, men den är vad den är, oavsett om du är medveten om den eller inte. De som inte vill veta känner ändå på sig att något är fel. Sjukdomen finns där, partnern är otrogen eller vännen sprider osanningar om dig antingen du medvetet vet om det eller inte. Först när du vet sanningen kan du börja göra något åt din situation. Det är inte bara sanningen som kan skrämma utan också vad som kan komma att hända i framtiden. Många oroar sig för många saker helt i onödan. Denna oro kan leda till felaktigt fokus som kan krångla till ditt liv i onödan. Genom att vara fokuserad på framtiden och titta bakåt först när det hänger upp sig kan du disponera din egen kraft mer effektivt. Sanningen och livet finns här och du är mitt uppe i det just nu, även om det inte alltid känns så.


Om författaren

Författare:
Charlotte Kilman

Om artikeln

Publicerad: 06 jul 2005 16:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: