sourze.se

Indien passerar Kina i befolkningsmängd

Familjeplanering borde enligt min mening diskuteras mycket mer i media. Med denna artikel vill jag försöka åstadkomma en fördjupad diskussion i denna viktiga fråga.

Det främsta exemplet på familjeplanering under de senaste 25 åren är ett-barnssystemet i Kina. Det gör att barn mellan 15 och 19 år kommer minska med 17 procent under 5 år till omkring 103 miljoner från 124 miljoner idag. Barnen blir bortskämda och kallas därför små kejsare. De blir också välutbildade. Det lyckade experimentet borde ha lett till efterföljd. Så har inte blivit fallet. Det beror nog på att det inte är populärt ibland vanligt folk och skulle inte gå att genomföra i ett demokratiskt samhälle.

I Indien satsade man också på familjeplanering efter självständigheten. Efter det att Indira Gandis son Sanjay genomfört ett stort experiment med sterilisering av män blev familjeplaneringen impopulär i Indien. Befolkningen växer nu snabbt och har nu passerat en miljard. Kina är nu 1,3 miljarder och befolkningen kommer att öka till 1,6 miljarder och kommer därefter att börja minska. Indiens befolkning kommer att gå ifatt och passera Kinas.

I Latinamerika och Afrika har alla försök att minska folkökningen misslyckats. Det beror i inte ringa omfattning på den katolska kyrkans motstånd mot preventivmedel och aborter. På grund av folkökningen har perkapitainkomsten i Latinamerika under de senaste 25 åren bara ökat med 12 procent från en redan låg nivå.

De muslimska länderna har i regel en mycket stor folkökning. Det enda landet som försöker att minska folkökningen är Iran. Landet ökade på kort tid sin befolkning från 30 miljoner till 60 miljoner. Man tillåter nu preventivmedel och producerar nu massor med kondomer.

Världen står nu inför stora problem när det gäller att mätta alla nytillkomna munnar. Familjeplaneringsprojekt av olika slag kommer nog att genomföras.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 01 maj 2005 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: