sourze.se
Artikelbild

Jag vill inte fimpa!

Nu är det snart dags för oss rökare att dra något gammalt över oss. Den 1 juni blir det rökförbud på landets krogar. Var ska vi alla rökare då ta vägen?

Du sitter där efter en underbar middag på krogen och är på väg ner med handen i väskan för att ta upp den där efterlängtade cigaretten - den första för dagen - när det plötsligt går upp för dig att du inte längre får. Insikten slår ner som en bomb. Du tittar dig ängsligt om efter nödutgångar, men inser efter en stund att du är fast. I bortre hörnet, platsen för den gamla rökhörnan, står nu ett spelbord för Black Jack. Croupiern ler utmanande mot dig.

Vid bordet är dina vänner "hälsofreaken" igång. Det diskuteras points och BMI - proteiner, kolhydrater och fett. Men allt du vill ha i dig är dagens första nikotinsil. Med hopbitna käkar och med en känsla av "jag tyar inte längre" försöker du hitta en lösning. Kan du muta krogägaren? Kanske finns det någon skum vrå dit du kan ta din tillflykt. Du går fram mot baren, tar upp en otänd cig ur paketet och viftar lite demonstrativt med den och ropar genom sorlet i baren. "Finns det någonstans jag kan röka?" Det är svårt att nå fram i stojet från stamgästerna. När ägaren upptäcker din cigarett ser han ut som han har sett en bomb. Han skyndar runt bardisken och stegar mot dig med bekymrad blick. "Stoppa ner den där igen", säger han medan han tittar sig ängsligt omkring. "Jag kan förlora mitt tillstånd." Försynt frågar du: "finns det verkligen inte någonstans jag kan…"? Mannen skakar uppgivet på huvudet. Stammisarna ropar efter mera öl. En full man som ångar svett och alkohol ramlar över dig och frågar "och var ska den här fina lilla flickan ta vägen då"?

Och där hänger smockan i luften, nu börjar abstinensen verkligen göra sig påmind och du väser mellan tänderna: "jo den här fina lilla flickan ska gå ut och röka PÅ GATAN!". Du tränger dig förbi människorna i garderoben och ut. Dörrvakten tittar trött på dig: "Skaru röka" undrar han. "10 spänn då!" Du ger honom motvilligt pengarna och han pekar med tummen mot en lucka på väggen. "Där kan du gå in - men var tyst." Du böjer dig ner på alla fyra och kryper in genom plåtluckan i väggen. Därinne är det mörkt och rått. Du tar upp en tagg. En ljuskägla lyser upp framför ditt ansikte. En gentleman på alla fyra har tänt din cig. Du hinner se att det är minst tjugo människor som sitter i hopklämda därinne och bolmar. Det är alla sorter. En kvinna har lång röd festklänning och en boa runt halsen. En rökarråtta springer över golvet…

Jag vaknar upp ur mitt nikotinabstinenstöcken. Min väninna ser bekymrad ut. "Hur är det" undrar hon oroligt. "Jag vet inte", svarar jag, "det här antiröklarvet har gått mig på nerverna." "Här - ta den här istället" - säger hon och skjuter fram en tequila framför mig. "Det kanske inte räcker, men du ser ut att behöva nåt." Jag häller i mig kaktusäcklet och under några sekunder tycker jag mig uppleva en känsla av ökenlugn. Men det räcker bara en stund. I min hjärna har ordet hämnd börjat dyka upp. Hm… vänta bara tills jag får bestämma...
Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2005 17:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: