sourze.se

Åldersgränsernas inkonsekventa värld

Snart presenterar regeringens enmansutredare Kent Härstedt sin efterlängtade utredning om hur staten bäst ska kunna påverka utvecklingen av införsel, försäljning och konsumtion av alkohol i Sverige.

Riksdagsledamoten Härstedt s fick 2004 i uppdrag att kartlägga och beskriva utvecklingen när det gäller gränshandel, privatinförsel, smuggling och vidareförsäljning av alkohol i Sverige. Med utgångspunkt från detta skulle han vidare lägga förslag till åtgärder för att minska skadeeffekterna av alkoholkonsumtionen. "Vi vill bland annat se hur effekterna blir på ungdomars drickande" sade folkhälsominister Morgan Johansson den 16 januari 2004 i samband med utredningen.

Förslaget som läggs fram går i korta drag ut på att man sänker skatten på vin och öl med 30 procent och skatten på sprit med 40 procent för att minska privatinförseln av alkohol från andra EU-länder exempelvis Danmark och Finland som nyligen har sänkt sin alkoholskatt för att i sin tur minska införseln av alkohol från Tyskland och Estland. Tullpersonal skall även, för att minska rattonykterheten, kunna alkoholtesta bilförare. Utöver detta vill man höja skatten på alkoläsk och skärpa reglerna för folkölsförsäljning med införd 20-årsgräns. Dessutom skall krogarna inte längre få sälja alkohol efter klockan tre på natten och åldersgränsen för att få gå på krogen höjas från 18 till 20 år Enligt: Stockholm City, 17 mars, 2005.

Flera av dessa förslag går helt i linje med de åtgärder som Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, förespråkar. Exempelvis att höja skatten på alkoläsk, försvåra för folkölsförsäljning och att höja åldersgränserna på krogarna. Andra förslag, som att sänka skatten på öl, vin och sprit, står i rak kollisionskurs med UNF: s linje. Redan här ser man exempel på en ambivalent alkoholpolitik utan fasthet. Med piska och morot verkar Härstedt tro att ungdomar ska sluta supa. Det är dock vare sig kroglivet eller folkölspimplande 18-åringar som är det riktiga problemet, utan det faktum att ungdomar dricker alltmer hembränt och svartsprit. Detta lär inte påverkas mer än i teorin av Härstedts förslag.

Att leva i tron att vuxna ungdomar skulle dricka mindre hembränt bara för att de nekas att köpa folköl på Konsum eller inte släpps in på krogen känns kanske lite väl naivt. Det finns väktare på krogen som ser till att upprätthålla säkerheten och hindrar folk från att bli för fulla. Detta finns det inte hemma hos Tommy och Jerka. Krogen är trots alla larmrapporter en tryggare miljö att förtära alkohol i än många lägenheter och stugor ute i landet. Bara för att de hindras att köpa folköl eller släppas in på krogen lär väl inte alla svenska 18-åringar bli UNF: are och börja gå på alkoholfria skoldiscon. Tror man det så har man mycket kvar att lära sig.

Härstedt försvarar sitt förslag med att det är inkonsekvent att man har en åldersgräns på Systemet 20 och en annan på krogen 18. Jag håller med, det är ytterst inkonsekvent och jättekonstigt. Det är konstigt att en 18-åring kan rösta och avgöra landets framtid, skaffa körkort och ge sig ut på vägarna med en bil eller mc, göra lumpen och i värsta fall dö för sitt land, agera i hårdporrfilmer eller få livstids fängelse för ett brott men inte köpa ut några Åbro på Systembolaget. Det är i sanning riktigt märkligt och besynnerligt. Antingen höjer man därför myndighetsåldern till 20 år eller så sänker man åldersgränsen på Systembolaget till 18 år. Det är bara att välja.

Det är dags för regeringen att bestämma sig för vad de har för syn på myndighetsåldern. Är en människa myndig när hon är 18 år gammal eller inte? Är hon det så ska hon också ha rätt att gå på krogen, på systemet eller handla folköl på 7-eleven. För som Härstedt själv har konstaterat så vore det ju bra med lite mer konsekvens i alkoholpolitiken.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 18 mar 2005 08:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: