sourze.se

Rökförbudet liknar mobbing

Med en förkrossande majoritet 245 röster mot 45 beslutade Riksdagen i maj att alla restauranger och krogar ska vara rökfria senast den 1 juni nästa år.

Med det beslutet sällar sig Sverige till Norge, Irland, New York och Kalifornien vilka redan har infört totalförbud för rökning på alla offentliga serveringsställen, samt Storbritannien som förmodligen kommer att göra det.

Den svenske folkhälsoministern Morgan Johansson s och den före detta Systembolagschefen Gabriel Romanus fp kunde inte nog visa sin glädje över beslutet. "En stor dag för det svenska hälsoarbetet!" deklarerade den pösstolte Romanus. Andra ville gå ännu längre med förbuden. Vänsterpartiets Gunilla Wahlén ville se rökförbud i alla parker, lekplatser, utomhusbad och på festivaler. Det finns ingen måtta på hur mycket man kan förbjuda om man bara har den rätta viljan, och det har verkligen Gunilla Wahlén.

Beslutet är dock med sin nuvarande utformning enbart en form av avancerad mobbing. Det ska nämligen bli möjligt att röka i speciella rökrum i framtiden, men inte om rökarna har med sig förtäring, exempelvis öl eller kaffe. Detta är för mig fullkomligt obegripligt. Vad spelar det för roll om den som trots samhällets fördömanden nu har valt, att med risk för sitt eget liv, fortsätta att röka tar med sig en öl eller kaffe in rökrummet? Poängen med rökförbudet är väl ändå att rökarna inte ska utsätta de andra gästerna och personalen för passiv rökning? Då kan dom väl för tusan också ha rätt att dricka sitt kaffe i rökrummet bäst f-n dom vill? Detta liknar mer ett sätt att straffa rökarna tills dom sällar sig till friskusarnas skara än hederlig omtanke.

Jag kan se framför mig en framtid där man à la New York förbjuder alla fenomen som är anstötliga. Varför inte förbjuda väskor på sätena i tunnelbanan, glassbilar med irriterande melodier, eller tjocka människor på stranden?
En grundläggande regel för att man ska kunna fungera tillsammans i ett civiliserat samhälle är att man accepterar varandras olikheter och ovanor trots att det ibland bär emot. Om rökarna nu vill sitta i sin egen avdelning och röka och dricka tills dom kolar så ska dom också ha rätten att göra det, utan gnäll - Och därmed basta!

För personer som Gunilla Wahlén, vilka inte klarar av att alla människor inte är lika duktiga som hon, finns det faktiskt ett alternativ: Flytta upp på ett öde kalfjäll! Där finns det inte en kotte bokstavligen, man slipper alla jobbiga människor som inte gör "rätt" och bäst av allt - luften är klar, frisk och alldeles, alldeles rökfri.


Om författaren

Författare:
Martin Ekdahl

Om artikeln

Publicerad: 19 nov 2004 14:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: