sourze.se

Självmord – medvetet/omedvetet val

Om en nära vän ringer mig mitt i natten och säger: "jag har bestämt mig, jag orkar inte mer utan tar nu mitt liv"...

Vad gör jag då? Den frågan kommer upp då och då i mitt sinne, då jag hör om individer som begått självmord. Sannolikt skulle jag inte göra någonting och vill heller inte göra något, därför att jag upplever sådana ingripanden som fejkade. Visst skulle jag sakna min vän, men aldrig hindra denne från att göra detta val.

Det finns onda personer som efter sina dåd har begått självmord – Hitler är en av dom. Lika lite som jag tycker att Saddam Hussein förtjänar dödsstraff, gjorde Hitler det. Men om Saddam nu skulle ta livet av sig, ser jag det som ett tacksamt ställningstagande och en insikt från honom om vilka fruktansvärda gärningar han har åstadkommit.

Detsamma för de brottslingar som rymt under sommaren. Hall-fången Daniel Maorana har enligt polisen flera gånger hotat med att, vid ett polisingripande, ta sitt liv. Det är bara att hoppas på att rätt tillfälle kommer.

Jag tänker på det här med självmord, då jag den 13/9 ser "Kalla fakta":s reportage om den svenska kriminalvården. I reportaget intervjuas "Ronny", som under fem år suttit i en isoleringscell på Hall. Varför?
Därför att "Ronny" anses utgöra en fara för de andra internerna. Han är dömd för grova våldsbrott, fängelsets läkare har avråtts från besöka honom i isoleringscellen.
Hur behandlar man en intern som utgör fara för fängelsepersonal, övriga interner och anstaltens läkare?
Jag ser bara en lösning: låta denna individ sitta i en isoleringscell. Det anses av många inhumant, men är det humant om man låter "Ronny" vistas ute i det civila samhället, bland de människor han tidigare skadat? Om "Ronny" nu under straffets gång tar sitt liv, är det för mig en samhällsekonomisk bonus.

Fängelseprästen förklarar: "att om djur behandlades på samma sätt –som dessa fångar – då skulle djurrättsorganisationerna gå i taket". Det är sant och förståeligt. Ett djur har inte människas förnuft och kan inte ställa till svars för sina handlingar. Jag tycker inte att djur har samma värde som en människa, men ett djur förtjänar enligt min mening alltid en VÄRDIG DÖD till skillnad mot mänskliga odjur.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 20 sep 2004 19:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: