sourze.se

TV 4:s rapportering om Lindh helt felaktig

Det handlade inte om mikrokirurgi som TV 4 meddelat i sina sändingar under natten. "Jag förstår inte varifrån Bo Holmström har fått den uppgiften", säger Staffan Gröndal, klinikchef på Danderyds sjukhus. "Det kan inte vara från kirurger".

Sourzeredaktionen har talat med klinikchef på Danderyds sjukhus, Staffan Gröndal, om omständigheterna kring Anna Lindhs dödsfall. Tillvägagångssättet på en kirurisk avdelning på ett sjukhus för att hantera ett fall motsvarande Anna Lindhs, är inte mikrokirurgi som TV 4 meddelat i sina sändingar under natten. "Jag förstår inte varifrån Bo Holmström har fått den uppgiften", säger Gröndal. "Det kan inte vara från kirurger". Det man istället gör, enligt Gröndal, är att försöka stoppa blodflödet genom att lägga tryckförband i buken med sterila kompresser. Normalt lägger man ett tryckförband varefter man syr ihop buken för att öppna upp igen ett dygn senare. Då har det vanligtvis slutat blöda.

I Anna Lindhs fall bedömer Gröndal att skadan på levern varit så stor att blödningen varit svår att stoppa på vanligt sätt. "Problemet är, säger Gröndal, att ju mer blod man är tvungen att ge via blodtransfusion desto sämre levrar sig blodet och det hela blir en ond cirkel."

Transplantation av levern kunde inte ha varit aktuell enligt Gröndal. Det krävs förberedelser som inte kan har varit gjorda i ett akut fall som detta. Det handlar om tillgängligheten av organ, men även att till exempel blodgrupper skall överenstämma. Men även om man hade haft organ tillgängligt i Anna Lindhs fall, hade det inte hjälpt eftersom blödningsproblemet hade varit för akut, menar Gröndal.

På Danderyds sjukhus får man in relativt få fall av patienter med sticksår, men Gröndal betonar att sticksår just i buken är mycket allvarligt och att det inte är ovanligt att man dör på vägen till sjukhuset i sådana fall.


Om författaren

Författare:
Redaktionen Sourze

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2003 11:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: