sourze.se

Mormors frestelse

Nu skall ni få reda på hur mormor lagade till sina godsaker på äpplen, som hon sparade så de räckte ända till jul.

När tennisstadion byggdes i Lund ramlade morfar ner och kom så illa till skada att han inte kunde arbeta mera. Försäkringen räckte till köp av en villa med två lägenheter. Han blev 96 år och var tillsammans med mormor släktens fasta punkt. Tre döttrar hade dom. Dessa hade 4 barn.

Under kriget var deras försörjning, kaniner, höns, massor med frukt och rotfrukter som hämtades av barn och barnbarn.

Min syster gifte sig. Bodde på ovanvåningen, fick en son, som gifte sig och fick två döttrar. Min syster köpte huset och sonen ärvde det. Efter de äldres död, övertog min syster jobbet som den sammanhållande länken, fram till sin död.

Så länge jag minns har alla kalas, jular m.m. alltid varit i detta hus. Min kusin och jag gästar sonen och hans hustru varje sommar. Vi är bara två kvar. Vi bjuds på middag, sitter i trädgården, som ändrat utseende under årens lopp.

Varje år kommer barndomsminnen fram ur gömmorna.
Vi försökte minnas. Var stod alla träden som fanns? Hasselnötterna, som sparades till jul. Äpplen och päron. Krusbär och vinbär. Det stora körsbärsträdet, som även var klätterträd. Plommon var den första läckerheten vi barn blev bjudna på varje år av mormor.

Vi skrattade gott då vi mindes min systers stora damejeanne som stod och puttrade i hennes kök. Vi brukade bli lite på "kanelen" om vi skulle övernatta.

Pratade om kokt höns med ris och curry. Kaningrytor som vi var så trötta på under kriget. Mormors julbord. Ja, alla gästabuden var på "tapeten".

Då vi tackade för undfägnaden sade systersonen:
- Om inte förr ses vi nästa år.
- Den som lever får se. - kontrade min kvinnliga kusin.

Varje år får vi med hem från trädgården och miniatyrväxthuset. Jag står och skalar äpplen och tänker på Sourze. Nu skall ni få reda på hur mormor lagade till sina godsaker på äpplen, som hon sparade så de räckte ända till jul.

Äppelpaj.

Vissa saker har jag moderniserat.
8 pers.
Degen.
150 gr 120 g. mjukt smör margarin
50 g. krossade digestive kex. har jag själv funnit på.
85 g socker 1 äggula 1 matsked iskallt vatten.
Fyllningen.
4 stora äpplen. socker kanel russin. kan uteslutas.

Lägg allt till degen i ett plastkärl. Krama - knåda tills Du har en smidig deg. In i kylen eller frysen medan Du ordnar äpplen, skär i tunna skivor.

Smörj en lagom stor form. Smula hälften av degen i botten. Tryck till äppelskivorna - sedan socker och kanel ev. russin. Resten av degen smulas över.

Mormor sa: "lagom värme tills det är färdigt".
Hon hade vedspis.

Jag rekommenderar: I mitten - 200 grader - 25 minuter.
Serveras ljummen med vispgrädde eller vaniljsås.

När vi var många blev det som följer.

Äpplen - kanel - farinsocker - marsipan - smör -
grovt bröd - vispgrädde.

Skala äpplen - skär dem i klyftor. Koka dem i 4-5 min.
Ett smort ugnfast fat får en botten av äpplen som blandats med kanel och farin.

Blanda smör marsipan väl. Sätt till det grova brödet som Du rivit på råkostjärnet. Till sist grädden så du kan få hela degen att täcka äpplen.

Baka i mitten, 175 grader, 25 min. Passa tiden, då får Du en vacker spröd skorpa.

Halvljummen med vad Du lyster. Allt sött går att äta till.
Jag strör över floorsocker och sätter arrakssmak på gädden.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2003 14:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: