sourze.se
Artikelbild

Inte alls töntigt att vara nykterist

Under större delen av mitt liv har jag betraktat nykterhetskämpar som, lindrigt sagt, en smula töntiga.

Människor som inte dricker alkohol över huvud taget får lätt ett hyperaktivt, lite nervöst drag och jag brukar alltid tänka att det beror på att deras kroppar sällan fått chansen att radikalt slappna av, vilket trots allt sker när man dricker.

Visserligen har jag alltid mycket väl vetat vilken insats dessa nyktra spartaner gjorde under det 1800-tal då svenska folket nästan kollektivt var på väg att supa ned sig på grund av misär och uppgivenhet. Men när välfärden för 50-60 år sedan exploderade och folkhälsan blev så mycket bättre föll ett löjets skimmer över dessa kämpar. Från barndomen minns jag skämtet som uttydde IOGT som "Idioter och gamla tanter". Ja, jag kommer ihåg det belåtna skrockandet när det utsades.

Vad hjälpte det då att Emil i Lönneberga faktiskt svor nykterhetseden? Det alla skrattade åt redan på den tv-seriens tid var ju ändå att Emil och hans grisekno druckit sig berusade på jästa körsbär. Så sent som häromdagen läste jag Mark Twains "Tom Sawyer" för min dotter. Vi skrattade åt att det där busfröet lade märke till att först när han lovat att aldrig röka och dricka så kände han ett våldsamt behov av dessa laster.

Nu ändrar sig emellertid saker och ting. En av många folkhälsoepidemier är den ökande dryckenskapen. Alkoholen orsakar många tusen förtidiga dödar varje år och kostnaderna för att ta hand om dem som blir sjuka av vin, sprit och öl ligger antagligen på uppemot 150 miljarder per år!

På andra sidan Östersjön, i det forna Sovjetimperiet, håller alkoholen på att förstöra livet för flera generationer. I Sverige gläder sig de som klarar alkoholen utan problem åt sjunkande alkoholskatter och mer generösa införselregler. De är egoister. Och ofta är de i sin egoism extremt oemottagliga för argument. Många tror således att det fortfarande bara handlar om att lära sig hantera alkoholen, så att vi kan dricka som kontinentaleuropéerna gör. Att då komma farande med forskarrapporter som klart visar att många av dessa européer har stora problem med till exempel leverskador hjälper föga.

I själva verket är det ganska enkelt: När tillgängligheten ökar, ja då ökar drickandet. Det som skett i Sverige de senaste åren är att nya kontinentala vanor lagts över tajgabältets klassiska helgsupande - så ser den nya drinken ut! Den skulle kunna kallas Taiga Paris: En del vodka och två delar rödvin. Stirred not shaken. Och allt detta i ett läge där många europeiska länder kämpar för att minska drickandet.

På ett seminarium för en tid sedan reste sig en medelålders kvinna och ställde en fråga till en panel som diskuterade nya sociala rörelser. Stilla, som om hon redan från början generade sig över den nykterhetsrörelse där hon verkade, undrade hon om nykterhetsrörelsen var något att ha.

Svaret är att denna rörelse håller på att bli alltmer modern. Nykterhetskämparna var de föregående seklens veganer, mindre militanta, men med samma utgångspunkt: Den som vill förändra samhället kan börja med att ändra sin egen livsföring. I detta finns en radikalitet.

Än mer oväntat är att denna nykterhetsrörelse
i dag kanske kan dra till sig många som står i en muslimsk tradition, där drickandet inte uppskattas.


Om författaren

Författare:
Göran Greider

Om artikeln

Publicerad: 12 jun 2003 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: