sourze.se

En kall sås till nästan allt

Denna sås är ett komplement till dressing med mera.

Tag en äggula, slå ut den i din kupade hand bästa sättet att skilja gula från vita. Låt vitan rinna mellan fingrarna.

Var gör du av vitan? Baka maränger, lägg över någonting och gratinera.

Tillbaka till såsen.

I en kupad skål ligger äggula och väntar på en klick vanlig senap. Senapen är ett måste, varför vet jag inte.

Jag river vitlök på ett kryddjärn. Lite salt och citron.

Rör runt med vanlig visp, sakta.

OBS: Elvisp får såsen att dela sig.

Nu droppar jag olja i skålen, rör runt med vispen. Ju mer olja desto fastare sås.

Under min tid som lärare hade vi alltid denna grundsås på
programmet. Alla var glada för med vilken lätthet det gick
att piffa upp maten. Bra till sallader, med mera.

Variera i all oändlighet. Uteslut eventuellt vitlök. Ta vilken krydda som helst! Gör som Kaja Varg: Tag vad du haver i kryddväg.

Jag använder gärna bostongurka men jag låter ättikan rinna av.

PS. Skulle såsen dela sig, lägg en ny äggula i ett nytt kärl. Börja om från början, låt den skurna sakta rinna ner under omrörning. DS.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 18 apr 2003 17:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: