sourze.se

Vad gör en bra film bra?

Alla har vi någon gång sett en film som fångat oss, gjort oss upprörda, ledsna eller kanske till och med arga. Vi har också sett en eller flera filmer som gjort oss uttråkade, trötta och omotiverade.

Vad är det då som får just dig att minnas en film så starkt, medan din kompis glömmer den lika snabbt som ekvationerna i plugget en måndagsmorgon? Jo, filmen nådde fram till dig, du kände kanske igen dig, eller så förstod du någonting du inte förstått förut. Nu menar jag inte saker som att Nicolas Cage och John Travolta aldrig bytte ansikten på riktigt i Face Off, utan saker om livet. Saker som fått dig att tänka över din livssituation eller kanske någon annans livssituation.

Alla dom som skriver ett manus har någonting gemensamt, dom vill berätta något. Detta gör dom genom att lägga upp ett antal händelser efter varandra, och sedan låta dig som tittare läsa av filmen och försöka förstå vad dom vill säga. Oftast gör du inte det. I tankarna ligger skådespelarprestationerna och effekterna.

"The Matrix" är ett underbart exempel. Första gången jag såg den tänkte jag "Wow" vilken häftig film. Andra gången jag såg den tänkte jag till lite. Sedan förstod jag att detta var inte bara en film med bra skådisar och grymma effekter, det var en film full av teorier. Teorier som mycket väl skulle kunna stämma. Och det skulle förändra hela vårat sätt att leva. Hela vårat sätt att se på livet och hela vår framtid. Filmen satte sig djupt inom mig och jag kan för all framtid ha i baktanke att så kan vår värld se ut.

För mig finns det två typer av bra filmer. Gripande filmer, och underhållande filmer. En underhållande film är inte seg, den ska hålla mig vaken hela igenom och jag ska efteråt känna att den var värd cirka två timmar av mitt liv. En gripande film däremot, kan vara hur som helst, men den ska på något sätt ändra mitt liv efteråt. Det räcker med att jag nån gång tänker tillbaka på filmen och känner igen mig i den. Eller att den ger mig ett nytt perspektiv
på livet, och hur det ska levas. Om jag i en film förstår vad skaparen velat berätta, då är jag nöjd. För då har den nått fram till mig och förmodligen påverkat mig. Det finns dock givetvis ett antal exempel där jag förstått vad skaparen velat förmedla, men verkligen inte sympatiserat med honom. Oftast finns det en väldigt god grundtanke i filmer. En grundtanke som många människor går miste om.

Det hela kan jämföras med förhållanden. Många ser så mycket till ytan hos en person som dom ska vara tillsammans med, medan andra ser på djupet. Vad finns där bakom? I båda fallen är ytan det första intrycket man får, och därför är det nog rätt viktigt för många att den är bra på ett eller annat sätt.

Jag tycker att det är minst lika viktigt med underhållande filmer som med gripande filmer. Det är inte alltid man orkar sitta ner och tolka filmskaparens alla tankar och teorier. Ibland vill man bara sitta ner, slå på Commando med Arnold i huvudrollen och njuta av lite ultravåld.


Om författaren

Författare:
Kenny Berggren

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2002 12:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: