sourze.se

Vad händer om alla röstar blankt?

Finns det någon möjlighet för oss vanliga människor att ändra på Sveriges politiska system? Det vill säga det system vi har med demokrati, riksdag, regering, statsminister, partier och så vidare.

Jag har funderat på det. Utomparlamentariska grupper har försökt få till en förändring länge. Men för att komma högt på dagordningen verkar det krävas en politikers intresse, och politiker tycks av någon anledning... sällan intresserade av att ifrågasätta sin egen existens. För trots att partiledarna av många i dag anklagas för populism och partierna för att vara alltför lika, betvivlas inte själva systemet, utan svenskar som inte röstar kallas för lata soffliggare. Varken demonstrationer eller protester genom att inte rösta har alltså lyckats förändra.

Men jag har som sagt funderat. Kan det var så att det enda sättet att rubba systemet är att göra... ingenting? För, vad händer om alla skulle stå vid valurnorna den femtonde september, se fundersamma ut och sedan rösta blankt? Vad händer då?

Naturligtvis skulle det aldrig ske. Alla skulle inte rösta blankt. Men, om bara de som är helt tvärsäkra på vilket parti de vill ska ha makten röstar på ett parti i valet? Resten - det vill säga allt från soffliggare som inte orkat läsa på till de som röstar på samma sak som sina föräldrar eller på det parti man alltid röstat på eller som dragit lott precis innan de gick till vallokalen för "något måste man ju rösta på" eller röstar på Miljöpartiet för att det är "bra att värna om miljön" eller Vänsterpartiet för att Ung Vänstrare har snygga kläder eller de som faktiskt försökt ta reda på men kommit fram till att alla partier är likadana eller de som tycker att Alf Svensson är snygg - röstar blankt. Hur många är de? Hur många blanka röster skulle det bli? Och vad skulle Göran, Gudrun och Bosse göra?

Vad händer om 50 procent av rösterna är blanka? Skulle det vinnande partiet ändå sätta sig vid makten? Skulle vi då fortfarande ha en demokrati? Är det demokratiskt att landet styrs av ett parti som visserligen fått fler röster än sina konkurrenter, men i ett val där fem tiondelar av den röstande befolkningen inte vill ha något av alternativen?

Om svaret är ja, visar det på att dagens system helt enkelt går ut på att vinna, inte på att lyssna till befolkningens röster. Är svaret nej, kanske frågan om vad som är fel i dagens politiska system äntligen skulle komma upp: Varför röstar så få? Varför är inte alla lika intresserade av politik som av shopping? Varför känner så många att politiker inte är att lita på?

Nå, då så. Den femtonde september närmar sig. Ska vi prova?


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2002 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: