sourze.se
Artikelbild

Utmaning: Rädda ditt finger!

Den som blir vegan blir även snabbt van vid att bemöta märkliga argument. Ofta handlar det om sakfel och okunskap, ibland handlar det dock som här om resonemang som inte ens hör hemma i denna världen.

Detta är ett svar på Markus Hankins och hans artikel "Utmaning: rädda en gris!" Hans korta artikel bör nog läsas före denna.

Det är inte utan att man börjar att spekulera i hur du tänker genomföra ditt hot i praktiken. I Sverige beräknas antalet veganer till ca 25 000 personer. Du måste alltså för det första införskaffa cirka 25 000 falukorvar. Sedan måste du bestämma dig för om det är en gris som dödas per vegan som inte äter falukorv eller om det handlar om en gris totalt. Det går antingen åt en massa fler grisar för korvproduktionen än den enda som du hotat att ta livet av, eller så får du för att göra hotet aktuellt även införskaffa några tusen grisar. Förövrigt måste du nog räkna med att inte alla orkar en hel falukorv även om de skulle försöka, dessa kan därmed inte själva välja lösning på din "moraliska utmaning".

Nu är dessa praktiska problem inget vi behöver anstränga oss för att lösa. Du ställer en rent hypotetisk utmaning som inte kommer att uppstå i praktiken, ett påstående som jag med viss ironi just försökt visa. Det intressanta med detta är att det för mig alltid har funnits ett tredje alternativ nämligen; "Jag äter inte korven och ingen dödar någon gris till följd av detta". Så ser det ut i verkligheten, i den verklighet där till exempel jag lever som vegan. Om du för att motivera din köttkonsumtion, eller argumentera mot veganer, måste gripa efter fantasidilemman tycker jag du ska tänka över din ställning. Spotta ut köttet och avrusta dina bestick, det enda rimliga.

När detta väl är sagt har jag också en utmaning till dig, att välja alternativ a eller b nedan.
a. Jag erkänner att min utmaning "rädda en gris!" saknar verklighetsanknytning och därmed relevans.
b. Min utmaning kvarstår och jag antar därför på största allvar denna liknande utmaning att välja alternativ 1 eller 2:

1. Någon täljer av mig en tumme.
2. Jag kapar själv av mig valfritt finger eller tå.

Min analys av dina svar:
a. Du har svalt din stolthet och erkänt att du hade fel. Bravo!
b. Oavsett lösning 1 eller 2 Läs om denna artikel en gång till och gör testet på nytt.


Om författaren

Författare:
Niklas Berg

Om artikeln

Publicerad: 14 nov 2001 11:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: