sourze.se

Vad tror du själv?

Jag tror att "Gud" finns inuti oss. Vi är aldrig skapade - vi skapas hela tiden. Vi skapar oss själva och när vi kan och orkar, också vår omgivning.

Jag tror att vi har en oändlig skapande kraft inom oss. Det är inte meningen att vi ska stirra på det tomma arket eller det tomma ansiktet. Vi kan skapa något ur tomheten.

Eller vad tror du själv?

Kanske är vi för små för att denna kraft ska få plats i oss. Kanske är den större än oss. Men i så fall får vi ta emot så mycket som ryms i hjärtat, även om vi inte vet var det kommer ifrån från "ovan"?, och kanske försöka vidga hjärtat. Jag tror att kraften är så stor att den finns även om vi inte kan se, läsa, skriva, tala eller höra. Men då finns den inuti var och en istället för emellan oss - vi kan bara pryda vår egen avgränsade trädgård.

Jag tror att det allra svåraste, vackraste och mest omskakande i livet ligger i att göra känslorna och tankarna synliga, läs-, skriv-, säg- och hörbara. Med andra ord i att släppa in andra i sin trädgård - över en kopp kaffe, i en artikel eller vid pianot - och samtidigt våga gå in i andras. Det svåra ligger i att släppa greppet om det mest personliga - att blotta och beskriva något ömtåligt som kan sitta fastkedjat långt in. Vad det än må vara. Det vackra ligger i att ensamheten och förvirringen försvinner och ger plats åt förståelse - både för sig själv och andra.

Vad tror du själv?

Jag vill veta och jag behöver veta därför att jag inte klarar att skapa ensam ibland. Därför att jag aldrig kommer att kunna trivas fullt ut bland människor om jag inte får chansen att förstå.

Jag ska försöka se bortom dina ord om du delar med dig. Jag tror jag vet vilken skapande kraft som finns där bakom även om jag möter en stängd dörr. Jag tror att "Gud" finns gömd där - men kanske inte i en sådan gestalt att den tål att se dagsljuset.

Jag vet inte om allt därinne ska finnas emellan oss - något kanske måste stanna kvar inuti var och en. Går det verkligen att beskriva en blomstrande trädgård för någon som aldrig varit där?

Hur svårt det än är så tror jag att det går - om lyssnaren/läsaren fyller i det obeskrivliga till exemepel i den här artikeln med sin fantasi, med sin skapande kraft. Jag tror att vi måste skapa från båda håll om vi ska förstå varandra - om vi ska kunna och orka skapa en kärleksfull omgivning.

Vad tror du?


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2001 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: