sourze.se

Road av roadmovie

Nu snurrar associationer och teorier i gång på allvar. Varför kastar man sina kalsonger på motorvägen? Hur fick han av sig dem under färd?

Det står en vänstersko på motorvägen.

Den står där och liksom gapar efter sin högerkompis, som den i åratal bildat "ett par skor" tillsammans med.

Den står där, ensam, och ger fantasin fritt spelrum. Varför kastar någon ut en sko genom bilfönstret? Varför bara den ena skon? Den sko som behållits kan betecknas som bortkastad den också trots att ägaren av en slump behållit den. Vem behöver endast EN sko? Strikta miljöbestämmelsers dekret är helt klart att de båda icke behövda skorna i stället ska sorteras i sopbehållare märkt "brännbart".

Strax passerar jag ett färggrannt textilstycke på motorvägens vänstra sida och på den meter vid sidan om asfalten som i Danmark benämns "rabat", rabatt, där ligger faktiskt ett par kalsonger. Blåser omkring lite av fartvinden från rader av förbiilande fordon. Varför säger man "ett par kalsonger" förresten? ETT plagg som benämns ett PAR...

Nu snurrar associationer och teorier i gång på allvar. Varför kastar man sina kalsonger på motorvägen? Hur fick han av sig dem under färd? Stannade han bilen, på vänster sida, ytterfil, där fartdårarna testar toppfarten på sina nyaste monsterfordon, livsfarligt? Satte han igång sina varningsblinkers och började slingra sig ur byxorna, kalsongerna kastas svisch ut genom dörren? Eller lyckades han strippa i farten? Ormmänniska, som på cirkus.

Slutet av motorvägen, 90-skylt, 70-skylt och där framme svärmande blåljus. Tiotals poliser som vill se körkort och kräver en hård blåsning i myndighetens alkomätare. Jävlarns också... Hur förklarar den byx- och kalsonglöse mannen varför han sitter spritt naken och och kör sin bil så här på kvällskvisten? Man kan bara drömma om luttrade polismäns ansiksuttryck när dom tittar in i bilen och "Godkväll. Jag vill be om körkort... Men herrejösses!"

"Hallå kommissarien! Kan du komma ett tag!" Elva-tolv rådvilla polismän och ett par poliskvinnor, alla märkta av vårens senaste upplopp då förortsborna disponerat om sin hembygd en smula. Poliserna har bulor över hela kroppen efter gatstenar, småsår i ansiktet och brännskador efter en vårsäsong i allmänhetens tjänst. Nu står gruppen där och diskuterar om man ska lagföra den nakne bilförarföraren. Eftersom alkometern inte gjort utslag och ingen hastighetsöverträdelse noterats så beslutar sig Lagens Långa Arm att låta den streakande bilföraren löpa. Man kan inte ens benämna honom "blottare" förrän han öppnar bildörren och han bestämmer själv när och hur. Och att ta sig från bilen och in i bostaden kan betecknas som den resandes ensak...

Streaking 1980-talets modeploj, då känt eller okänt folk sprang nakna några kvarter i city till skandalpressens förtjusning. En filmscen gjordes om en charterflygning där högtalaren meddelade: "This your Captain streaking". Jag tror styrmanen tog över spaken medan kaptenen exponerade sin, springande genom planet.

Tänk vad en bortkastad kalsong och en gammal sko kan ställa till det i minnesbanken för en resande sven med orolig själ.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: