sourze.se
Artikelbild

Sjuka ideal håller oss fångna

Det klagas på att kvinnor påpekar orättvisan i de på tok för många våldtäkter som äger rum, de omänskliga kraven på att se bra ut för att tillfredsställa män, och hur kvinnor behandlas i allmänhet.

Världen, 2013.

"Man ska primärt vara heterosexuell, bete sig inom sin könsrolls ramar - att ifrågasätta den är förbjudet under alla omständigheter, och sedan ska man vara allmänt snygg, annars bör man fixa till det, simple as that. Att inneha rätt ursprung och härkomst, är också alfa och omega."

Seriöst?

"Vad är problemet? Dessa ideal kan man väl utan några som helst bekymmer uppfylla? Vad är problemet? Sluta klaga. Civilisationen är under ständig utveckling, det är bara att acceptera läget och passa in i samhällsmodellen. Seså.."

Ja. Precis så. Håller med till punkt och pricka. Eller inte...

Vaddå att samhället utvecklas? Sedan när har hbt-människor till fullo tolererats världen över? Hur ofta händer det att kvinnor, som höjer rösten angående den sjuka ojämlikhet som råder, får positiv respons? Och existerar det inte för många kommentarer och åsikter huruvida man ska se ut för att klassas som acceptabel? Nja... så här har det alltid varit, va? Att det på något vis skulle pågå någon form av utveckling, har jag svårt att se, ärligt talat. Ren bullshit.

Ett frekvent skitsnack, som upptar alltmer utrymme på denna tragiska jord. Homofobi, rasism, sexism och så vidare är lika med hat; en konsekvens och biverkning av ideal, vår akilleshäl, sett från mitt perspektiv. Att man ska dras till rätt personer, ha rätt hudfärg, bara acceptera förtryck med mera. Usch. Åh. Vilken utveckling?

Hade samhället varit på väg att uppgradera sig, skulle individers sexuella läggning inte vara något speciellt eller konstigt överhuvudtaget, den skulle inte spela någon roll alls. Ens sexualitet ska inte nedvärderas eller anses vara förkastlig på något sätt!

"No freedom till we´re equal, damn right I support it"*

Påstår man redan då att utveckling är i förarsätet, att evolutionen går åt rätt håll, har man sannerligen inte alla indianer i kanoten. Hur man har mage att hävda en sådan sak, att vi är under framväxt med homofober lurandes runt hörnen, kan jag inte förstå för fem öre.

Att sedan fortsätta med att kvinnor ska te sig som de alltid gjort, underkasta sig männen i alla möjliga lägen, gör vansinnet än mer påtagligt. Ett mognande å världens vägnar är verkligen inte närvarande när kvinnor tjänar betydligt mindre än den manliga motsvarigheten. Och att då klaga på att kvinnor påpekar denna orättvisa, de på tok för många våldtäkter som äger rum, de omänskliga kraven på att se bra ut för att tillfredsställa männen och mäns behandling av kvinnor i allmänhet, är bara så dumdristigt och gammaldags det kan bli. Åh.

När den forna Big Brother-deltagaren Annica Englund, som numera driver en mer eller mindre framgångsrik blogg eldar på med sina personliga åsikter på hur man ska se ut, pådriver den galna idealhetsen, ja, då undrar jag vart vi är på väg, klart är i alla fall att riktningen absolut inte är framåt.

Offentliga personer har ju ett oerhört viktigt ansvar att sända ut rätt budskap och ord till framförallt yngre, och att då göra sådana här klantiga avvikelser - horribelt. Fruktansvärt.

Och varför kan inte alla bara slutligen få vara stolta över sin härkomst, utan att andra ska behöva lägga sig i? Alla på denna jord innehar samma värde - vad är det som hindrar acceptansen gällande detta egentligen? Den mänskliga likvärdigheten måste få stå i strålkastarljuset, innan man ens kan börja fundera på att yttra sig om att en positiv förändring sakta äntrar jorden.

Dessa äckliga normer hör inte hemma i denna värld år 2013, och har aldrig gjort det heller, någonsin. Först när vi utplånar dessa avskyvärda ting för all framtid, att vi kort och gott växer upp, kan samhället sedan göra detsamma - utvecklas till ett ekvivalent sådant, fritt från hat, fördomar, sexism, rasism och våld etc.

"A world so hateful, some would rather die than be who they are"*

Att det gått så här långt är vedervärdigt. Fy fan för ideal säger jag bara - jag menar, varför ska vi hålla på och bygga vidare på en till synes paradisvärld, när vi om några år kanske inte kommer kunna använda den i och med att vi helt och hållet försvunnit bakom de ondskefulla idealens skuggor?


*Båda citaten står den mycket intelligente rapparen Macklemore för.


Om författaren

Författare:
Sabina Syed

Om artikeln

Publicerad: 13 mar 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: