sourze.se
Artikelbild

Företag tjänar på fängelser i USA

Under perioden 1999-2010 har antalet interner i privata fängelser ökat med 80 procent, samtidigt som mängden interner ökat med 18 procent.

Jag har nu upptäckt en ny artikel om situationen för fängelser i USA. Den finns i SvD den 27 december 2012 med rubriken "Fängelser guldkantad affär för privata aktörer". Jag har skrivit i samma ämne med rubrikerna Kapitalismen och fängelser 1 och Del 2 och USA låser in fler och fler kriminella.

Artikeln i SvD, skriven av Daniel Kederstedt, börjar med att framhålla att fängelsepopulationen sedan 1970 till i år har ökat med 800 procent och att den i dag omfattade 1,6 miljoner amerikaner. Enligt andra källor uppgår den i stället till över två miljoner. Enligt Kederstedt sitter nu "0,73 procent procent av den amerikanska befolkningen bakom lås och bom vilket är en högre siffra än i länder som Ryssland 0,49 procent och Kina 0,12. I Sverige ligger motsvarande statistiska uppgift på 0,07 procent."

Artikelns inledning har följande lydelse: "Den amerikanska fängelseindustrin har blivit big business. Idag täljer privata aktörer guld på landets ständigt ökade antal interner. Människorättsorganisationer varnar för såväl ökat våld i överfulla anstalter som slavlöner för de som väljer att arbeta."

Under perioden 1999-2010 har antalet interner i privata fängelser ökat med 80 procent samtidigt som mängden interner ökat med 18 procent. Lönerna som betalas ut till de interner som arbetar åt näringslivet eller myndigheterna är minst sagt dåliga; cirka 2 kronor per timme. De privata fängelserna spenderar bara 25 dollar per intern varje dag medan de delstatliga satsar 55 dollar. En del företag försöker tjäna pengar på att så många som möjligt är fängslade. I Arizona drevs lagen igenom som ger polisen rätt att arrestera en person på blotta misstanken att hon eller han är illegal invandrare. För att ett fängelse skall bli lönsamt krävs en 90-procents beläggning vilket förorsakar en omfattande lobbyverksamhet.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 04 jan 2013 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: