sourze.se
Artikelbild

Jul i Italien

Medan de flesta svenskar sitter och tittar på Kalle Anka slutar italienarna sina jobb. De flesta jobbar halvdag på julaftonen för att hinna köpa de sista läckerheterna till kvällens middag.

Trots att man kanske inte känner av julstämningen på samma vis som i Sverige så känns julens innebörd starkt i Italien. Man pyntar inte lika mycket som i Sverige. Det kan räcka med en julkrubba och en julgran och man byter inte gardiner och dukar.

De riktigt katolska italienarna fastar hela dagen på julaftonen, andra äter en smörgås eller liknande. Men ingen äter kött. Av religiös tradition avvarar man all lyx, som till exempel kött, tills Jesusbarnet föds på julaftonskvällen. Men då firar man!

Som vanligt är maten huvudpunkten och de italienska husmödrarna ägnar flera timmar i köket. Köket varierar från region till region men fisk ingår i alla rätterna. Det finns ingen rätt som är ett måste. Man börjar äta sent. Middagen börjar vid 21-tiden i de flesta fall och man börjar då med en antipasto bestående av olika fisksorter, ost och grönsaker. Sedan följer en pasta- eller risrätt med fisk som till exempel musslor, scampi eller helt enkelt tonfisk. Fisk till varmrätt ska det vara, med grönsaker till. Klockan 24 öppnas julklapparna tillsammans med en flaska Spumante och man skär av julkakan "Panettone". Det är en kaka som man bara äter vid Jul, fylld av russin och torkad frukt. För de som inte gillar innehållet kan man köpa en "Pandoro" i stället, som är utan fyllning.

På Juldagen samlas man igen. Då äter man kött. Lunchen klockan 13 består av minst tre rätter; lasagne eller liknande brukar vara den första, som följs av varm kötträtt, grönsaksrätter och ibland klyftpotatis. Panettone och pandoro står på bordet igen.

Kyrkorna är fullsatta under dessa helgdagar. Om du vill ha sittplats i en katolsk gudstjänst på en juldag får du se till att komma en kvart innan den börjar. Hinner man inte det, kan man vänta till nästa. De flesta kyrkor har 4-5 gudstjänster vid olika tidpunkter.

Firandet med julklappar på julafton är egentligen en modern sed i Italien. Till bara för några år sedan, bytte man presenterna på trettondagen för det var då som de tre vise männen kom fram till Jesus. Nu har traditionerna förändrats lite men man firar fortfarande trettondagen. Alla italienska barn väntar då på en gammal häxa, liknande den svenska påskkärringen, som kommer flygande in genom skorsstenen och lägger karameller och presenter i de i förväg uthängda sockarna.

Med denna lilla berättelse vill jag önska alla Sourzes läsare en underbar jul!


Om författaren

Författare:
Annika Widén

Om artikeln

Publicerad: 23 dec 2012 16:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: