sourze.se
Artikelbild

Heta DVD-nyheter för en kall vinter

Vintern har slagit till med rejäl kyla över hela landet och många uppehåller sig gärna inomhus. Vad passar då bättre än att kolla på bra film på DVD?

Jag har plöjt mig igenom en hel del bra filmer under året och vill dela med mig av några tips på filmer som nyligen släppts på DVD. Gemensamt för mina tips är att jag, som vanligt, blandar friskt - från smala italienska filmer via brittisk humor till amerikansk action och dokumentär. Ta till er det som ni finner intressant, och varför inte prova något helt nytt? DVD-filmer är även en utmärkt julklapp för filmfantasten. Hoppas at mina tips ger er inspiration och filmglädje!


Den skrattande polisen Studio S

Författarduon Sjöwall & Wahlöös klassiska roman ges här i amerikansk tappning med Walter Matthau i huvudrollen. Filmen gjordes 1973 och har således snart 40 år på nacken, men den har ändå den där speciella nerven som gör den sevärd. Förutom att filmen är rätt ovanlig för att vara en amerikansk action, möjligen på grund av det svenska manus den baseras på, så gillar jag all scenografi, San Fransisco-skildringen, samt riktigt bra regi och skådespelarinsatser. Även om filmen i sig är daterad - de flesta filmer som gjordes före mobiltelefonens tid är ju det - så är handlingen klassisk. Filmen inleds med att en vettvilling skjuter ihjäl flera oskyldiga människor på en buss. Walter Matthau kommer mördaren på spåren och en katt-och-råtta-lek tar sin början, en lek som bland annat bjuder på en klassisk biljakt på San Fransiscos gator. En spännande och genuin miljöskildring med en Matthau i absolut högform.


Den förbjudna trädgården
Fascisten

Studio S

Italienska filmer håller oftast mycket hög kvalitet men tyvärr hittar dessa filmer sällan till de svenska biograferna och en bredare publik. Enda chansen att få se italiensk film på bio är att bege sig till Cinemateket på Gärdet som, liksom jag, blandar friskt bland genrerna och språken och visar film så gott som varje kväll. Ett annat alternativ är att köpa dessa filmer på DVD. Bor man i Stockholm rekommenderas ett besök på Subdvd som har försäljning i sin butik på David Bagares gata eller via postorder Här kan man botanisera bland en massa genrer, från zombiefilm till de två italienska klassiker jag nu tänkte lyfta fram. Båda filmerna har det gemensamt att de utspelas under fascisttiden i Italien, från 1930-talet fram till andra världskrigets utbrott. Den av Vittorio De Sica regisserade och tillika Oscars-belönade filmen "Den förbjudna trädgården" handlar om den välbeställda judiska familjen Finzi-Contini, som i skuggan av de nya judelagarna försöker leva samma privilegierade liv som den alltid levt. En dag hinner verkligheten ikapp familjen. Filmen har mycket bra foto, regi och manus. Även om filmen är från 1970 så märks det inte så mycket. Man dras istället med i familjens konstlade liv för som betraktare, med facit i hand, vet man hur det går för judarna och vilken fara familjen lever under. "Fascisten", av mästerregissören Bertolucci känd från "Sista tangon i Paris", är en stark film som utspelar sig i Rom och Paris. Här får vi följa Marcello, som arbetar som polis i Mussolinis säkerhetstjänst. Han har ett förflutet som han försöker dölja genom att leva ett så vanligt liv som möjligt. Hans första uppdrag är att döda en anti-fascistisk professor som flytt till Paris. Problemet som han dock möter är dels att han förälskar sig i professorns unga fru, dels att han inte bestämt sig för om hans djupa respekt för professorn eller uppdraget från Mussolini att mörda väger tyngst.


The Dark Knight Rising. Warner

Med "Dark Knight Rising" tar den spännande Batman-triologin slut. Sedan de inledande filmerna "Batman Begins" och "The Dark Knight" har huvudrollsinnehavaren Christian Bale gått från klarhet till klarhet. Han är verkligen Batman och det är numera svårt att tänka sig någon annan i huvudrollen om det blir fler filmer. Det som jag gillar med dessa filmer, och särskilt med den avslutande filmen, är den mörka stämning som visualiseras i regn och mörker till enastående bra filmmusik som än mer understryker stämningen. Regissören Christopher Nolan har regisserat alla filmerna och gör det med den äran. I den avslutande filmen står staden Gotham City inför sin svåraste motståndare hittills; den hänsynslöse kriminella galningen Bane. Svag av sina tidigare bataljer mot tidigare motståndare är filantropen Bruce Wayne, Batman, en skugga av sitt forna jag. En viss inbrottstjuv spelad av utmärkta Anne Hathaway får fart på Batman och tillsammans tar de upp kampen mot den illvilliga Bane som hotar att spränga Gotham City i luften. Frågan är om han kommer att hinna? Spännande och nervpirrande från början till slut.


Ice age 4: Jorden skakar loss 20th Century

Jag anar att många föräldrar kommer att ge denna DVD till sina barn i julklapp, för det finns nog inget mer givet än denna ultimata barnfilm; "Ice Age 4". Den här filmen är oslagbar även när det gäller den fina animeringen och detaljrikedomen i såväl omgivning som hur figurerna är ritade. Det som jag gillar med dessa filmer för just barn är att alla figurer talar svenska men att man även tar upp saker som kan skapa ett intresse hos barnen, i detta fall jordbävningar som ställer till det för Ekorren Scrat och hans kompisar Manny, Diego och Sid.


Weekend Scanbox

När jag såg dramat "Weekend" i början av sommaren blev jag mycket förtjust i denna fina och närgångna kärlekshistoria mellan de två männen Russel och Glen som bor i England. Vi får följa dem under 48 timmar, från deras första möte fram till det att en av killarna åker iväg på en längre planerad resa. Russel arbetar som badvakt i ett badhus och möter en natt Glen på en gayklubb, som han av en ren händelse besöker efter en middag med sina straighta vänner. Glen är en konstnärlig kille med storartade planer och att träffa Russel ingår inte i hans planering. Spelet mellan killarna, där man som åskådare får lära känna dem bit för bit när de under 48 timmar utbyter tankar och idéer och gör sådant som två förälskade personer gör, är naturligt och dramat skulle kunna vara direkt hämtat ur det verkliga livet, så trovärdigt spelar de. Det som jag gillar med filmen är att killarna skildras som vanliga killar, som i det amerikanska dramat "Brokeback Mountain", som kom för några år sedan, och inte som fjollor. Årets kärleksfilm.


För dig naken Folkets bio

För att fortsätta på samma tema som i "Weekend", så är den svenska dokumentärfilmen "För dig naken" precis som titeln säger, en naken skildring av den homosexuella svenska konstnären Lars Lerins sökande efter att hitta kärleken. Filmen tar upp de svårigheter han möter, speciellt då han har tidigare dåliga erfarenheter på det här området. Slutligen, efter ett antal blinddates och kontaktannonser, får han kontakt med brasilianaren Manoel Marques. Filmen tar upp de initiala svårigheterna för dem när det gäller att kommunicera. Filmen, som är gjord av Lars guddotter, följer Lars från första mötet med Manuel via tvivel och uppbrott till passion och värme. Även om ämnet är svårt så innehåller filmen även i allt det mörka mycket humor och man kommer som betraktare nära privatpersonen Lars Lerin.


Tomboy Folkets bio

Franska filmen "Tomboy" handlar om den 10-åriga korthåriga flickan Laure, utmärkt spelad av Zoé Heran, som i samband med en flytt ut till en Paris-förort tar sig namnet Michael efter att hon träffar grannflickan Lisa. Hon blir han, och tar på sig grabbarnas sätt att vara och inleder en romans med Lisa. Hennes lillasyster är den som först kommer på Laures dubbelspel och deras samspel är mycket bra i filmen som mest består av barnskådisar som spelar sina roller mycket naturligt och trovärdigt. Filmens budskap lyder: varför behöver könsrollerna vara så stereotypa och varför förutsätts killar gilla killsaker och tjejer gillar tjejsaker, när det lika gärna kan vara tvärtom? Om ni vill ge bort denna film eller köpa den själv och visa den för vänner, se till att inte avslöja handlingen, för det är först mitt i filmen, som det går upp för tittaren att Michael i själva fallet är en flicka. Mycket sevärd.


Mad Men säsong 5 Noble

Jag har alltid varit ett stort fan av "Mad Men" och beundrat den fina scenografin, manus och regi, skådespelarna och de vackra tidstypiska kläderna och frisyrerna. Ibland är det så med TV-serier att de tappar fart efter första eller andra säsongen, så är inte fallet med "Mad Men". Tvärtom tycker jag att den bara blir bättre för varje säsong. En anledning kan vara att skådisarna kommer in i sina rollkaraktärer så väl att de under inspelningen verkligen "är" sina roller. Don och hans nya fru Megan lever lyxliv i sin fina våning, men Megan börjar känna ledan och letar efter nya roller, något som först inte uppskattas av den konservative Don. Dons ex-fru Betty har gått upp i vikt och försöker förtvivlat att gå ned genom mängder av metoder; i grund och botten mår hon inte så bra. Peggy får nog av reklambyrån Sterling, Cooper, Dryper Pryce och dess motvilja att släppa fram kvinnor, vi talar trots allt om 60-talet, och lämnar byrån för att börja hos en konkurrent. Ett tragiskt självmord, som skakar grundvalarna hos alla berörda, ingår också i denna säsong.


Helt Hysteriskt: Ab Fab at 20 BBC

20 års-jubilerande Patsy och Edina är tillbaka med tre avsnitt av "Helt Hysteriskt". Som ett gammalt fan av denna klassiska serie så ser man alltid fram emot nya avsnitt, så även denna gång. Som med alla serier så vinner denna på att man ser om avsnitten, speciellt gäller det humorserier vars avsnitt brukar vara 30 minuter långa. Patsy och Edina är i högform och i vår föränderliga värld är det roligt att se att somligt aldrig förändras.Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 07 dec 2012 06:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: