sourze.se
Artikelbild

CinemAfrica Filmfestival 2012 - mer aktuell än någonsin

På onsdag 21 mars startar den 13:e upplagan av filmfestivalen CinemAfrica i Stockholm. Festivalen pågår till söndag 25 mars, och kommer sedan på gästbesök till flerta orter i södra Sverige under våren.

I samband med festivalen utses bästa film och förutom en prissumma kommer filmen att distribueras på bio samt DVD. Utöver detta anordnas under festivalen även en del fester och frukostseminarier. Se hemsidan för mer info. Festivalbiograferna kommer att vara Skandia, för invigningsfilmen på onsdag, samt Zita och Bio Rio.

Festivalen har nog aldrig varit mer aktuell än i år med tanke på händelserna i Nordafrika, något som givetvis genomsyrar hela festivalen och naturligt speglas i filmerna som visas under filmdagarna. Med sitt stora utbud av såväl kortfilmer som långfilmer erbjuder festivalen något för alla smaker.

Något jag som filmrecensent och filmälskare njuter av är att ta del av filmer på andra språk än engelska. Den anglisering som pågår och pågått under mycket lång tid är tragisk då den inte släpper fram filmer på andra språk som förtjänar en större publik. Arrangörerna skriver själva i inledningen till programtidningen att deras förhoppning är att afrikanska filmer i framtiden ska vara lika självklara val som filmer från USA och England.
Med anledning av revolutionerna i Nordafrika kommer filmerna från Tunisien, Egypten, Algeriet samt Marocko. Från det senare landet kommer en riktig filmpärla, "Free Men", i regi av Ismael Ferroukhi. Filmen berättar om de algerier, bosatta i Frankrike, som under andra världskriget gick med i motståndsrörelsen mot den tyska ockupationsmakten, trots att de som muslimer inte var i någon omedelbar fara för nazisternas grymheter. Filmen är till stora delar fiktiv även om den bygger på verkliga händelser och karaktärer, exempelvis Salim Hallali, en legendarisk sångare och förmedlare av arabisk musik i Europa under 1940-talet och framåt samt den orädde imamen Si Kaddour Ben Ghabrit. Filmens huvudperson är den unge mannen Younes, som genom att arbeta som svarta börs-handlare försöker tjäna ihop pengar till familjen i Algeriet. När han efter ett tag åker fast och tas av den franska polisen utlovas han fri led mot att han förser polisen med information om vad han ser och hör i moskén i Paris, där man börjat misstänka att det försiggår otillåten verksamhet. Efter ett tag blir Younes avslöjad som informatör och han börjar då komma till insikt om vad som händer runt omkring honom. Filmen utspelas till stor del i moskén där den engelska karaktärsskådespelaren Michael Lonsdale är strålande som moskéns överhuvud och den som är ytterst ansvarig för att på moskéns område gömma ett antal motståndsmän samt algeriska judar. Filmen har ett snyggt foto och en spänning som successivt byggs upp till finalen då Frankrike befrias. Filmen visas 22 samt 25 mars.
En annan av tävlingsfilmerna är den sydafrikanska filmen "Skoonheid" i regi av Oliver Hermanus. Filmen blev vald till Sydafrikas Oscarsbidrag 2012 och har visats på flera filmfestivaler runt om i världen, i Sverige senast i Göteborg tidigare i år. Filmen är speciell på många plan. Ett är det fina fotot. Flera filmscener och sekvenser filmas med fast singelkamera vilket ger fotot en minimalistisk touche och vissa tagningar är väldigt långa. Närbilderna på huvudpersonen, den inte alltid så sympatiska Francois Van Heereden, gör att man kommer honom närmre än man känner för. Filmen är till största delen på språket afrikaans vilket jag tycker gör filmen genuin. Afrikaans är det språk många vita talar i Sydafrika och har sitt ursprung i nederländska. Filmen är ett drama med en psykologisk tvist som gör att man som tittare förstår att något hemskt kommer att hända. Anledningen, utan att avslöja för mycket, är att den livslögn Francois lever med sakta förtär honom och oundvikligen leder honom fram till katastrofens brant. Francois är ingen trevlig person men man förstår att han plågas då de känslor han har och som han inte kan släppa loss, inte är något som accepteras i hans välordnade vita medelklassvärld. Filmen visas 23 samt 25 mars.

CinemAfrica är ett utmärkt sätt att vidga vyerna utanför Europa och Nordamerika. Världen är full av bra film och festivaler som CinemaAfrica hjälper till att lyfta fram dem. Har du möjlighet att ta del av festivalen - gör det, en ny värld kommer att öppna sig!


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2012 12:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: