sourze.se
Artikelbild

Jag gör dig frisk

Med lite feber och snuva kommer man långt, man får vara ledig från skolan och mamma och pappa stoppar om och kokar choklad.

Janosch
Jag gör dig frisk, sa lilla björn
Översättning: Gun-Britt Sundström
En bok för alla
Utgivning: Sommaren 2011


Visst är berättelsen om lilla tiger som blir sjuk avväpnande charmig på gränsen till supermysig? Tiger som har ont i tassen och sedan ungefär på alla andra ställen i kroppen och björnen som likt en självlärd psykolog med stort hjärta tar sig an vännen med tålamod och värme.

Janosch skriver kärleksfullt om vänskap och tröst. Sedan ryms också ett slags stilla och förvisso perifer kritik eller belysning av människans i det här fallet tigerns förmåga att använda sjukdom för att få bekräftelse. Det är tyvärr något vi alla lär oss i vår kultur, som barn. Med lite feber och snuva kommer man långt, man får vara ledig från skolan och mamma och pappa stoppar om och kokar choklad, sådant som det inte tycks finnas tid till när man är kry.

Nåväl. "Jag gör dig frisk, sa lilla björn" visar att kärlek och omtanke är överlägset alla medikamenter i världen och att alla medikamenter egentligen är placebo. Tiger har många kompisar som dyker upp efter hand och "lägger sig i" Tigers tillstånd. Många skratt, många kramar. Rekommenderas.

Gå till Whildes bokhörna


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2011 07:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: