sourze.se
Artikelbild

Flykten från Stalins läger av Slavomir Rawicz

"Jag rekommenderar varmt denna bok som faktiskt är en dokumentär skildring över hur några fångar lyckas rymma och trots alla umbäranden ta sig i mål, det är en vandring som kastar läsaren mellan hopp, förtvivlan och vissa gånger djup sorg."

Denna bok heter "Lång väg till frihet" eller "Flykten från Stalins läger". Även om de låter som om det vore två böcker så är den faktiskt bara en, men den har olika namn. Jag ska börja med lite bakgrundsfakta för att ni ska förstå.

De hela började redan 1939 i september, då Nazityskland anföll Polen. Den polska armén gjorde då ett tappert försök att försvara sig, men samtidigt gick Sovjet till anfall från andra hållet och som många vet höll Polen ut mindre än en månad innan allt föll samman. Nazityskland och Sovjetunionen delade på Polen och författaren till denna bok blev tagen av NKVD och förd till Moskva för förhör. NKVD var Stalins hemliga polis och dess chef var ett tag Lavrenti Beria – Författaren var vid denna tid kavalleriofficer och hans namn är Slavomir Rawicz.

Han döms i en NKVD-rättegång till 20-25 år i Gulag för påstådd spioneri. Resan dit är mycket grym och omänsklig, den tar en månad och på vägen är det många som dör av utmattning och köld. Gulag var under hela Sovjettiden ett slavläger där många fångar dog. Dessa läger fanns både före och långt efter andra världskriget och var Sovjets motsvarighet till Nazisternas koncentrationsläger.

Få har lyckats med det Slavomir Rawicz lyckades med, nämligen att rymma från slavlägren i Sibirien. Dessa läger finns inte längre tack och lov. Någon exakt siffra på hur många som dukat under i lägren har nog inte sammanställts, men det är säkert miljoner människor som dött antingen i lägren eller på väg till dom.

Gulag har fungerat som straff- och arbetsläger sedan 1600-talet men i slutet av 1986 tog det slut och nu står det och förfaller, det ska väl som mycket annat raderas ut ur minnet kanske.

Det var lite bakgrundsfakta, nu till själva boken som är mycket spännande och full av historiska skildringar.

Slavomir Rawiczs skildringar är ohyggliga och skrämmande men de är väl värda att läsa. Jag tänker inte gå in på hur han kommer undan, men jag kan säga att han inte rymde ensam.

Boken är mycket spännande och skildrar vissa handlingar som är fruktansvärt grymma, rent av riktigt sadistiska. Förhören känns grymma och meningslöst tjatiga men de är otroligt väl skildrade, det käns som om man vore där. Rättegången är också väl beskriven och är ett dåligt skämt. Skildringen av själva rymningen är extremt välskriven och det känns som om man vore med de som rymmer i deras vandring genom Sibirien och sedan på den tröstlösa vandringen genom Gobiöknen.

Detta är en bok som lyckas skildra ett helvete på ett sätt som få har lyckats med – vandringen från ett fruset helvete till ett ökenhelvete utan vare sig mat eller vatten. Trots detta så trotsar rymmarna alla möjliga faror och sitt eget förstånd. Jag vill inte avslöja slutet men kan säga att det inte är lika många som tar sig ut ur lägret som klarar sig hela vägen.

Jag rekommenderar varmt denna bok som faktiskt är en dokumentär skildring över hur några fångar lyckas rymma och trots alla umbäranden ta sig i mål, det är en vandring som kastar läsaren mellan hopp, förtvivlan och vissa gånger djup sorg.

Läs boken först – sen kan man om man vill se filmen, som också är bra. Musiken till filmen är otroligt fin och avkopplande att lyssna på.


Om författaren

Författare:
Fredrik Hansson

Om artikeln

Publicerad: 29 jun 2011 12:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: