sourze.se

Det är synd om huliganerna

Det måste anses som olyckligt att man man nu vill försöka hindra de så kallade "huliganerna" från att ge utlopp för sin livsglädje och sina frustrationer på allsvenska fotbollsmatcher.

De stackars huliganerna har länge varit ute i snålblåsten och det är ytterst få som vill försvara dem. Tvärtom ska de utestängas och hållas borta från idrottsanläggningar. Men det finns nån enstaka psykolog och psykiater som tycker att det är mycket viktigt att folk får ge uttryck för sina inneboende aggressioner och sina besvikelser över tillvaron. Det där med primalskriet har väl de flesta hört talas om. Det har ju länge varit en tävling mellan studenterna i Uppsala och Lund om vem som har det häftigaste primalskriet. Jag tycker dock att Flogstavrålet i Uppsala ger mer uttryck för tillvarons motigheter och studiernas meningslöshet än lundensarnas primalläten. Själv brukar jag, innan jag startar röjsågen, ladda batterierna med sju rejäla primalskrin. Efter det är jag redo att ta en dust med förbuskningen av den svenska landsbygden. Jag tycker att fler borde börja dan med ett eller flera primalskrin. Det skulle få en positiv inverkan på resten av dan. Det är dock ett problem för dem som bor i småorter som Hofors och Vingåker, att de, om de går ut på balkongen och vrålar varje morgon, snart kommer att stämplas som galningar.

Nu är det tydligen en del utredningar på gång om vad man ska göra med huliganerna. Den där skämtaren Per Unckel har fattat noll av vad det handlar om. Jag skrev ett inlägg för länge sen om huliganerna. Och det gjorde jag med stöd av erfarenheter från ett antal besök på allsvenska fotbollsmatcher."Huliganklubbar bildas i Stockholm?", 14/1 2009, Sourze Jag måste dock erkänna att troligen ingen av mina högljudda kolleger på ståplats var särskilt kultiverad och hade troligen inte läst de 50 första sidorna av Thomas Manns "Bergtagen". Möjligen var de mer tända på Norrlands Guld. Men jag hörde på radion och Studio Ett för ett tag sen om en MFF-supporter som varit på baseballmatch i New York och där i stort sett alla på läktaren var stupfulla. Mitt förslag är alltså att det startas huliganklubbar där man både på läktaren och på plan får ge uttryck för sin livsglädje och sina frustrationer. Till de vanliga matcherna går då bara vattenkammade personer som gått i söndagsskola.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 06 jun 2011 05:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: