sourze.se

Utkastad från utbildningen utan förvarning

Jag har sedan 2009 utbildat mig till undersköterska på SVOK, en gymnasieutbildning på distans som jag betalat tusentals kronor ur egen fick för, samtidigt som jag jobbat inom hemtjänst. Idag fick jag ett mejl där det stod att jag var avskriven.

Eftersom jag för en vecka sedan hade lämnat in en uppgift som blivit godkänd så undrade jag om deras datasystem blivit hackat. Men så var det inte, jag fick med den enda raden veta att jag var avskriven.

Jag ringde upp företaget och frågade varför, vad är det frågan om? "Jo" sa människan i andra änden, "lärarna anser att det inte går fort nog, och utbildningen måste klaras av på en speciell tid, annars blir den för gammal". De berättade att de hade skolinspektionen på sig och skulle de se mig kunde de bli prickade eller nått. Jag försökte förklara att jag inte hade blivit informerad om att utbildningen skulle klaras av på en viss tid, men det var som att prata med en vägg.

Tillslut rådde hon mig att höra av mig till skolan och prata med dem om min försening – men jag visste inte ens om att jag var försenad! Men det skulle jag tydligen veta, för det fanns en plan för min utbildning, men den planen har ju jag aldrig sett. Jag kunde aldrig tro att min utbildning skulle vara obsolet efter ett år! Det är som om tredjeårseleverna på gymnasiet skulle få veta att det som de läste första året nu är gammalt och inte gäller.

Jag förstår att kursplaner utvecklas, jag förstår verkligen det. Men jag fick inte ens en hint om att "Mikael, det här går för långsamt, du måste öka takten". Nej, skolan trodde att jag inte var intresserad, punkt slut.

Regeringen har åter börjat tala om att utbilda människor, men jag säger: Utbilda dig inte! Utbildningen kommer att bli gammal innan du ens hinner stänga dörren till skolan. Och akta dig för SVOK, Svensk Vård- & Kompetensutveckling. Det är inte ett företag att lita på.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2011 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: