sourze.se
Artikelbild

Bojkotta handlare som gasar sitt kött

"Du lilla handlare, passa på att organisera så många konsumenter och kollegor som möjligt. Rid på vågen av bristande förtroende för stormarknader och detalj-giganter, vi behöver inte dem, vi behöver godare mat, godare människor samt goda gärningar."

Svenskt nötkött är numera syremättat med en kvalitetsaura för att övertyga sin överlägsenhet som produkt. Den muntliga och skriftliga övertygelsen har tydligen inte räckt till för att saluföra köttet i den omfattning som branschen önskar, utan man har behövt trixa med varan för att uppnå målet.

Medlöparna i alla led verkar vara muterade eftersom ingen av yrkesutövarna har hörts protestera. Trots att det finns enkla metoder för att mäta eller åskådliggöra bluffen med gasat kött.

Avslöjandet kom i stället från Uppsalaforskaren Åsa Lagerstedt Norström, som genom en studie påvisat att den syremättade gasen förstör smaken, gör biffen torr och seg samt förkortar hållbarheten. Hur i det glödhetaste grillrummet av alla, nämligen helvetet, kan man genomföra denna bluffprocess som enbart bygger på en aura som är "tjusigt röd".

Hur uppfattar branschen oss konsumenter? Finns det ingen inom köttindustrin som tänker som vi? Först nu då bluffen är avslöjad tassar några aktörer fram och "förklarar sig".

En av smygarna är Johanna Stiernstedt, kvalitetschef på ICA, hon håller inte helt med, men anser "att om man vill ha mört kött skall man köpa vakuumförpackat", då hon medger att gasprocessen avstannar mörningen av köttet.

Hallå Johanna, ta bort den svenska flaggan, den behöver inte fläckas i ännu en köttbransch, sätt i stället dit en varningsetikett med texten "köttet är inte särskilt mört". Personligen vill jag inte ha färdigförpackat kött över huvudtaget.

Jag vill handla kött över disk, där en dialog med en charkmästare ingår för att jag som konsument
skall få bästa tänkbara vara och service. Jag vet därmed också vart jag skall vända mig då jag vill reklamera eller framföra synpunkter eller frågeställningar.

Som det är idag får man gå till flickorna vid spel- och tobaksdisken för att lämna tillbaka punkterade vakuumförpackningar med skiftande innehåll. Dessa kundmottagare är så strategiskt placerade att de ansvariga i lugn och ro kan fortsätta med foliehanteringen i all oändlighet utan att skämmas.

I dag är "Svenskt Kött" branschens stora intresseorganisation med sju stora aktörer som styr och ställer. Tidigare fick vi konsumenter lyss till "Svensk Köttinformation", då de 1991 påbörjade kampanjen om vår unika köttbransch och dess specifika hanteringslösningar. Organisationen, vars tidigare huvudmål var att höja de bristande kunskaper som fanns i sista led, företräder nu i stället en bransch som gasar ihjäl varorna och marginaliserar kundernas önskemål bakom parollen "allt för profiten".

I dagarna kampanjar ICA med att "vi" har sänkt priserna på 400 varor. Detta är i praktiken bara en illusion då handlarna är suveräna då det gäller prissättningen. För att kontrollera verkningshalten i kampanjen har Sveriges konsumentmedium matvarupriser.se bett att få ta del av vilka varor det gäller. Pressvaruchefen för ICA, Jenny Egeland kunde givetvis inte lämna ut något dylikt.
Men undertecknad kan på goda grunder inse att prisnivån på aktuella varor varit för hög tidigare, då några större omvandlingar inte genomförts bland råvaruproducenter eller mellanhänder den sista tiden.

Du lilla handlare, passa på att organisera så många konsumenter och kollegor som möjligt. Rid på vågen av bristande förtroende för stormarknader och detalj-giganter. Ni gamla hökare, vi behöver inte dem, vi behöver godare mat, godare människor samt goda gärningar som genomsyrar hela samhället.

I värsta fall "lobba" något parti som kan göra slut på detaljhandelns maktkartell, nästan vilka metoder som helst borde vara tillåtna.

Nära till handlar´n och småskaligt närproducerat är bra både för samhället, miljön och arbetsmarknaden, men definitivt dåligt för profitörer. Måste vi kräva att god matkultur skall ligga under Kulturdepartementet? Kanske vore det den enda lösningen då subventioner för mig är den enda tänkbara radikala lösningen för att bryta rådande förhållande.


Om författaren

Författare:
Leif E Ström

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2011 12:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: