sourze.se

Diktaturer i demokratin

"Vad jag kan se är att företag är diktaturer inom den svenska demokratin, vilka allt som oftast står över lagen vad gäller anställningsvillkor, MBL samt LAS."

Vi är arbetare, ett arbetande folk. Vi strävar efter att ha demokrati. Då undrar jag hur vi kan tillåta diktaturer att existera i Sverige. Just det – diktaturer. Jag pratar om din arbetsplats. Alla företag kräver av dig som arbetare att du är lojal mot företaget i alla väder. Så även om företaget bryter mot lagen så kräver din lojalitet att inte nämna detta för någon utanför företaget.

Dessutom börjar nu regeringen att lagstifta om att detta ska vara ett krav om man är anställd. Jag vill påstå att detta bryter mot lagen i allra högsta grad. Ska företag härigenom kunna agera utanför lagens råmärken och bedriva olaglig verksamhet? Jag vet inte men jag antar att du kommer att kunna åläggas med straff om du skulle bryta mot denna regel. Och vad gör facket i denna fråga? Jag har inte hört ett ord om detta från fackligt håll.

Men och andra sidan så är det så att skulle man ens andas ett ord till facket inom en del företag så får man sparken. Jag vet, jag har erfarenhet, detta är mycket vanligt inom transport branschen.
Vad jag kan se är att företag är diktaturer inom den svenska demokratin, vilka allt som oftast står över lagen vad gäller anställningsvillkor, MBL samt LAS. Och vad som är ännu värre är att facket bara tiger stilla och ser på. Detta är en komplott mot oss arbetare där de politiska blocken och facket verkar vilja ha det såhär. Det skulle inte förvåna mig om facken snart förbjuds i Sverige. Arbetarens ord är inte värda något längre. Individuella löneavtal var den första spiken i kistan och nu fortsätter det som en löpeld. Allt för att man vill ta bort makten för arbetaren.

Med en arbetslöshet på 5 vilken i praktiken är mer än 14 ser företagen till att arbetaren blir en köp-, slit- och slängvara. Så passar det inte för en arbetstagare så slänger man ut personen och tar in en annan. Företagandets A och O är just tillgång och efterfrågan. Detta är den största faran för facket, att företagen kan anlita folk som inte förstår sina rättigheter, till exempel importerad arbetskraft. Bemanningsföretagen i Sverige är också ett hot mot facken. Dessa företag har lyckats slå hål på LAS och ingen som jobbar inom ett bemanningsföretag har en chans att bli fast anställd. Åtminstone är chanserna mycket små.

Jag läste i SvD i höstas att det var en bonde i södra Sverige som hade anlitat en polsk medborgare som dräng. Denne polack bröt sin fot och bonden sa till honom att inte åka till sjukhus, för att detta skulle förorsaka en massa problem för honom. Så det var bättre för mannen att arbeta vidare på gården. Polacken gick till akuten i alla fall och här hade han fått reda på att arbetarna har rättigheter i Sverige. Polacken hade arbetat sju dagar i veckan med en minimal lön. Dessutom fick polackens fru jobba gratis på gården eftersom bonden betalade "för mycket" i lön åt polacken, så det var bara solidariskt att hon skulle arbeta gratis. Nu kommer jag inte ihåg alla detaljer i fallet men jag vill påskina att så funkar företagandet i många fall här i Sverige. Se bara på dessa bärplockare!
Alliansen med M i spetsen vill att detta beteende ska spridas, därför vill man slå undan benen på facken och på så vis göra arbetaren till en billig handelsvara inom arbetsmarknaden. Man anser att vi arbetare är ett nödvändigt ont och därför vill man försämra våra villkor för att vi ska bli så billiga som möjligt.

Jag vill påstå att vi är tillbaka i 1800-talet och dess inhumana syn på människor. Borgerligheten har alltid haft synen att vi arbetare är någon slags ohyra och att vi skulle vara mindre värda än de själva.

Nej vi behöver gå samman och se till att dessa herrar håller sig på mattan. Se till att dessa människor med denna vansinniga människosyn inte ska få leva ett liv som tillhör filmens fantasivärld på vår bekostnad. För skulle vi släppa taget nu så kan jag lova att det inte dröjer många år innan vi ser ett totalt privatiserat land där regeringen drivs av ett företag. Dessa borgare, med sina lögner och totalt vridna idé om hur Sverige ska skötas och hur det ska se ut i framtiden är ingen god framtid för Sverige och dess folk.

Vi är snart tillbaka i ett samhälle som delas upp i adel, borgare och bönder samt livegna. Vill vi ha det så?


Om författaren

Författare:
Anders Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2011 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: