sourze.se

Arbetsmarknaden bör anpassa sig efter arbetarna

Acceptera att vi befinner oss i en tidsförändring. Samhället behöver anpassa sig mer efter sina individer, och dagens unga behöver utrymme för personlig utveckling och omväxling i jobb och karriär.

Att starta eget företag kan vara väldigt krävande och påfrestande. Framförallt om man gör det tillsammans med flera, det är nämligen då man känner mest ansvar. Ångrar man sig får man för det mesta bita ihop och försöka sitt bästa att få det att fungera, kommer man inte överens när det gäller olika beslut får man också många gånger anpassa sig efter majoriteten och följa riktlinjer som man egentligen inte tror på, eller så kan man fortsätta kämpa för att få sin vilja igenom. Dock är allt detta värt mödan om man driver en verksamhet som man verkligen brinner för. Vad man måste fråga sig är om man verkligen gör det.

Jag har aldrig haft några funderingar på att starta eget, detta trots att jag nästan jämt har olika idéer som man skulle kunna utveckla och förverkliga. Anledningen till att jag gick med på att starta eget nu var i stort sett för att det var något nytt för mig, en utmaning och något jag trodde mig kunna klara av alldeles utmärkt. Det har nu visat sig att utmaningen var större än vad jag hade förväntat mig. Visst är det intressant men visserligen ingenting som jag helhjärtad brinner för, vilket har lett till att jag nu vid flertalet tillfällen ställt mig frågan; vad är det jag håller på med?

Det har varit många diskussioner kring 80-talister och vilka beteendemönster dessa besitter. Ja, alltifrån att det är en lat och förvirrad målgrupp som inte kan ta ansvar till att det är en frihetssökande målgrupp som faktiskt ställer krav på livet och kräver kvalité utav det. Med tanke på att jag själv är en 80-talist så kan jag i stora drag hålla med om det andra. Men visst att man kan uppfattas som lat och förvirrad just på grund av att man oftast eftersträvar mångsidighet, omväxling och variation och med tanke på att vi lever i en tid och värld full av möjligheter kan det många gånger vara svårt att bestämma sig för en sak, ett liv eller en karriär. Detta i samband med finanskrisen som har pågått under flera år har även orsakat den nya typen av karriär som alltfler eftersträvar, nämligen det som Tina Brown kallar för "Gigonomics".

Ett nytt tidevarv har satts igång, där arbetsmarknaden kommer att bestå av arbetstagare som lockas av tillfälliga arbeten, projekt, att jobba som konsult eller frilansare och därmed få sådana arbetsmöjligheter och karriärer som inte begränsar någon utan som lämnar utrymme för mycket annat och många andra möjligheter i ens liv/ karriär. Vad är det då som skulle locka en till att hålla sig kvar vid en och samma sak, eller till ett och samma företag?

Tiden har ändrats och kommer att fortsätta göra det, men det är inte alla samhällen som har lyckats eller hunnit anpassa sig till den förändringen. För min del handlar det hela om att inte vara begränsad och kunna njuta av sin tillvaro och utvecklas som person. Vill man starta eget bör man tänka igenom det noga, för det kräver verkligen oerhört mycket jobb och det allra viktigaste att tänka på är att starta upp någonting som man verkligen tror på och brinner för. Gör man inte det och är som jag, mest nyfiken och vill utmana sig själv, så kan man alltid ta chansen och hoppa på någon annans idé om man nu får någon inbjudan! men det viktigaste är att försäkra sig om att inte fastna och inte tillåta ens verksamhet eller jobb blir ett hinder för en själv. Det finns och ska alltid finnas utrymme för att ta sig vidare, och man ska inte vänta med det, för livet väntar inte!


Om författaren

Författare:
Mahta Behzadi

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2011 09:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: