sourze.se
Artikelbild

Allt fler unga dricker sig redlösa

Allt fler unga dricker för mycket och är på väg att bli beroende av alkohol. Detta enligt en rapport från Folkhälsoinstitutet som kom 2009. Men sanningen är värre än vad folkhälsoinstitutet vill göra gällande.

Jag har arbetat som konduktör i åtta år innan jag fick nog. Det som slog mig var att unga tjejer och killar som var så berusade att de inte kunde ta hand om sig själva inte fick någon adekvat hjälp. De blev varken omhändertagna av sociala myndigheter eller av polisen, utan lämnades helt i sina kompisars vård. Ofta var de lika berusade. Det enda som hände var att man lät bli att se åt det hållet, detta trots att alla visste det är mycket stök på stan på fredags- och lördagskvällarna. I city fanns det poliser i viss utsträckning, men när dessa fullhundar skulle hem eller vidare till en ny fest åkte de kommunalt och då kunde problem uppstå och även om det fanns väktare på tunnelbanan ibland så fanns det inga väktare alls att tillgå på bussar och tåg.

När en person under 18 år dricker gör han/hon inte det med måtta utan de bälgar i sig tills att de är så berusade att de är en fara för andra och sig själva. Det gäller i och för sig alla, men speciellt personer under 18, efter som de inte ska dricka alkohol okontrollerat.

Som exempel kan vi ta en 16-årig pojke som tillsammans med sina rätt så berusade kompisar skulle ta tåget hem. När man väl hade lyckats ta sig upp till perrongen hade tåget inte kommit ännu, en av killarna fick då ett infall att han skulle balansera på kanten till plattformen. Samtidigt kom tåget in mot perrongen mot just det ställe där den unga, plakat packade killen balanserade... Det slutade inte så lyckligt, den här killen kom inte hem, han kom till rättsmedicinska – det vill säga bårhuset. Hans kompisar hamnade i förhör om vad som hänt och föraren på tåget blev så svårt tagen att han inte kunde fortsätta arbeta på grund av det inträffade han togs naturligtvis om hand av det bolag som körde tåget och togs ur tjänst för ett tag.

Föräldrarna fick reda på denna tragiska nyhet samma kväll, men verkar inte ha förstått riktigt vad som hänt, och det kan man ju förstå. Men sedan börjar föräldrarna att skylla på dem som driver tågtrafiken. De menar att det var deras fel att deras son dog. Men var någonstans var då föräldrarna när det hela inträffade? Jo, de var på fest och hade ingen aning om att deras son var ute och söp.

Detta är bara ett scenario men tro mig, det har hänt i verkligheten och det värsta är att den kommande helgen kommer det kanske att hända igen om ingen sätter stopp.

Vad gör då myndigheterna åt detta ökande problem? Bra fråga, för jag vet ärligt talat inte. Man ville ju dra ner personalen på Maria ungdomsmottagning i Stockholm, trots att det är just där det stora flertalet berusade ungdomar slutar sin kväll.

Denna fråga kommer att vara aktuell så länge samhället sviker och vänder ryggen åt problemet, och föräldrarna står inte utan skuld. Skulle de inte vara så slappa med sina barn så skulle vi inte ha detta växande problem med barn som är alkoholister innan de ens fyllt 25 år.

Snacka går ju, och det vet vi som varit med ett tag att det är billigt – men handlingar kostar och man vill inte betala. Så hur ska man någonsin lösa denna ekvation då? Jo, låt det kosta och sparka ett par konsulter och utredare så kommer pengarna fram.


Om författaren

Författare:
Fredrik Hansson

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2011 12:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: