sourze.se

Två liv!

- Jag hör röster! Var är jag?
- Du är inspärrad.
- Jag är inte sjuk.
- Nu väntar elchocker och lobotomi med förgylld ishacka .
- Jag förstår inte! Vem är du?
- Döden!

Friherren Eric Hermelin skrevs 1909 in på mentalsjukhus för sin grava alkoholism. På S:t Lars levde han med hjälp av sin ärvda förmögenhet som förstaklasspatient till sin död 1944 vid 84 års ålder. Han disponerade två rum. Trots att han var ett hospitalshjon översatte han persisk poesi … Ett geni på sitt sätt …

Sufiern Eric Hermelin var nära vän med mystikern och skomakaren Hjalmar Ekström på Raus Plantering i Hälsingborg. Född i Stehag i Skåne och lärde till skomakare hos fadern. Ekström utbildade sig till diakon och gifte sig med diakonissan Märta Bäfman. De fick två döttrar.
Han fick sin första religiösa upplevelse som fyraåring. En natt vaknade han av en ljusgestalt vid sängen, rörde på skepnaden och fick en brännblåsa … Under en promenad i Örkelljunga 1916 får han sin andra gudsupplevelse.
"Världen rämnade, Guds vrede och Guds kärlek möttes i en eldblixt … Himlen var tom, jorden var tom, helvetet var tomt …!"

Hjalmar Ekström predikade inte, men delade med sig av sina erfarenheter till de få som sökte … De väntade i tystnad …
Hans skomakarverkstad på Raus, med två fönster ut mot gatan, gästades av många. Han hann ge ut sin brevsamling "Den fördolda verkstaden", innan han dog dagen efter annandagen i magcancer, året var 1962.


********************

Så lätt det är, att glömma bort människor


********************

Kjell EkborgOm författaren

Författare:
Kjell Ekborg

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2011 19:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: