sourze.se

2011 i kristallkulan – oppositionen knappar in och bostadsbubblan brister

Nästan hela januari har redan passerat, men jag tänkte att jag helt gratis skulle dela med mig av vad min kristallkula visar för de återstående månaderna av 2011.

Tyvärr visar bara min kristallkula vad som händer inom svensk inrikespolitik, så om någon hade förväntat sig läsa om till exempel Prinsessan Viktoria kommer att bli gravid under året, så måste jag tyvärr göra er besvikna. Inte heller kan jag tala om vad som händer i just ditt liv under 2011. Jo, förresten, det kan jag nog. Eftersom inrikespolitiken i allra högsta grad påverkar vårt samhälle och i slutänden ditt liv så kan jag kanske säga en del om just ditt liv.

Nåväl, låt oss börja. Våren kommer att präglas av partiledar- och språkrörsspekulationer. Både S och MP planerar att byta ut sina kungar och drottningar, och många tror att även Ohly kan tvingas att avgå då det väckts röster för det. Även om Ohly kommer att ersättas på vänsterpartiets kongress 2012 så är han en man som inte böjer sig för vad som sägs i medierna och kommer därför inte avgå frivilligt under 2011. I miljöpartiet kommer Gustaf Fridolin och Mikaela Valtersson att väljas. Precis som hos vänsterpartiet så kommer det väckas röster för ett delat ledarskap hos sossarna och så kommer det så småningom också att bli. Till det delade ledarskapet träder Veronika Palm och Stellan Skarsgård. Nej, jag skojade bara, det kommer att bli Sven-Erik Österberg som blir det manliga språkröret. Det är ingen överraskning att vi kommer att få nytt blod i oppositionen, men det är också en förändringsbenägen och viljestark opposition som vill visa vad de går för. Inrikesdebatterna kommer att bli hetare än på många år. Och det kommer också att finnas mycket att debattera.

Moderaterna är just nu starkare än någonsin, men det är inte enbart oppositionens bekymmer, utan även de andra allianspartiernas problem. Eftersom de mindre allianspartierna krympt allt mer och har näsan precis över 4 -linjen så kommer det att riktas kritik mot partiledarna själva, och de ställs då inför valet att antingen avgå självmant eller visa vad de går för. De inre konflikterna mellan allianspartierna kommer då att lyftas fram för allmän beskådan av de mindre partierna för att vinna tillbaka sina forna väljare och för att profilera sig gentemot moderaterna. För första gången sedan alliansen bildades så kommer man att kunna se var de olika partierna skiljer sig, och att de faktiskt inte är så enade som de gett sken av. Alliansen kommer inte att splittras under 2011, men stora sprickor kommer att uppstå, främst i form av kritik från de mindre partierna mot moderaterna och Reinfeldt. Men även med enstaka nedlagda röster från de mindre allianspartierna i riksdagsomröstningar vid några tillfällen, då något av de mindre allianspartierna vill visa sin ståndpunkt och visa sin existens.

Totalt sett så kommer 2011 bli ett riktigt skitår för både regeringen och det svenska folket. Tidigare har man fått stora miljardtillskott i sin budget tack vare utförsäljningar av våra gemensamma tillgångar, det vill säga statliga bolag. Nyligen röstade oppositionen tillsammans med SD emot ytterligare utförsäljningar, så nu får de för första gången klara sig utan det bonustillskottet i sin budget. Det kommer att omöjliggöra en femte skattesänkning för löntagare. Men framförallt så kommer man inte längre kunna skjuta den ekonomiska krisen framför sig med hjälp av låga räntor länge till. Under 2011 kommer räntorna att börja stiga mer och mer och det är då vi på fullaste allvar kommer att få se effekterna av att svenskarna idag är mer belånade och skuldsatta än någonsin tidigare, i kombination med att bostadspriserna stigit väldigt mycket under kort tid. Bostadsbubblan kommer inte bara att spricka, den kommer att brisera och ödelägga svensk ekonomi och svenska hushåll för flera år framöver. Den konstgjorda andning med superlåga räntor som vi haft de senaste åren kommer att få en ruskig baksmälla. Skulden kommer att, precis som i USA, läggas på oansvariga låntagare och enskilda bankers oansvariga utlånanden, från regeringens håll. De mindre allianspartierna kommer att kunna vinna några poäng genom att hävda att de varit emot delar av moderaternas ekonomiska politik, men framförallt kommer oppositionen att vinna på detta. Värst kommer dock vanliga löntagare att drabbas, då många får allt svårare att betala av sina huslån och många kommer att tvingas sälja sina nyinköpta bostäder för mycket lägre belopp än de köpte dem för och stå med skulder på en bostad de inte äger och inte betalat av lånen på. Även de som har råd att bo kvar kommer att få betala en allt större del av sin disponibla inkomst på att amortera lån inklusive räntor. Det kommer att försvaga köpkraften och på sikt drabba företagandet och orsaka arbetslös och driva in Sverige i en negativ spiarl. Men det är en långsam process, under 2011 kommer vi främst att få se kraftigt fallande bostadspriser, och först 2012 kommer vi att se bieffekterna av detta.

Hittills har Sverige varit rätt så förskonade från Wikileaks-avslöjanden, men häromdagen avslöjades Bill och Bulldt med att ha yttrat olämpliga saker inför en ambassadtjänsteman som inte var ämnat för offentligheten. De kommer att klara sig undan denna gång, även om ryktet blir lite skamfilat. På kort sikt kommer de att vinna tillbaka några Sverigedemokratiska väljare som lämnat moderaterna tidigare. Fler Wikileaks-avslöjanden som blir besvärliga för framförallt Bildt kommer att leda till att Reinfeldt känner sig tvingad att gen honom sparken. Billström kommer nog däremot att klara sig undan fler Wikileaks-avslöjanden, men istället hamna i blåsväder när det gäller invandringspolitiken som anklagas ligga väldigt nära Sverigedemokraternas syn på invandring. Det kommer till slut att leda till att Billström också avgår, och att flera ledande moderater med invandrarbakgrund lämnar partiet i protest.

På grund av att flera toppmoderaters dolda främlingsfientlighet kommer att avslöjas så kommer moderaterna som parti att dränera Sverigedemokraterna på väljare, samtidigt som SD slås i spillror av allt fler framgrävda rasist- och nazistkopplingar.

Vid slutet av 2011 kommer vi alltså ha en opposition som är större än alliansen och SD tillsammans och vi kommer dessutom ha en briserad bostadsbubbla med ett uselt ekonomiskt läge. Så det är läge att sälja din dyra bostad och alla aktier och flytta tillfälligt in i en hyreslägenhet tills bostadspriserna nått botten. Sätt dina pengar på banken och vänta åtminstone till 2012, då börsen slått i golvet, med att föra över alla pengar från banken till olika aktier, så kommer du vara en rik människa om sisådär 4-5 år medan de flesta andra kommer att få det betydligt sämre.

Vill du veta mer om 2011 så hör av dig, jag tar bara 19.90 kr/min.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 24 jan 2011 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: