sourze.se

Mitt nyårslöfte - att förändra världen

Att avge nyårslöften är nog bra. Det är visserligen inte så roligt när man genast bryter mot dem, men här har jag ett nyårslöfte som håller i alla väder.

Jag förmodar att många har avgett ett nyårslöfte av något slag. De flesta är dock till för att brytas. Men det finns ett löfte som alla kan avge och som ingen kan bryta emot. Och det är ett löfte om att förändra världen. Det låter stort och är det också.

Det finns en tanke eller en filosofi som är större än alla andra och den filosofin lyder så här: "Varje människa, även den allra obetydligaste, förändrar världen genom sin närvaro. Också som ett minne är varje människa en möjlighet." Det betyder att jag inte behöver anstränga mig särskilt mycket för att förändra världen. Jag gör det automatiskt genom att finnas till. Det där är en oerhörd tanke. Även när det går åt skogen så blir världen inte sig lik efteråt.

Visserligen fanns det en pessimistisk engelsk författare som påstod att vi bara är skådespelare som skramlar och gör oss till. Och att det där med att leva här på jorden låter stort men är helt betydelselöst. Men så är inte alls fallet. Tänk bara på webbredaktören på Sourze. Genom att vraka och välja bland inkomna texter så blir världen genom henne en aning annorlunda. Om hon tar in den här texten så kommer kanske 18 personer att läsa dessa mina visdomsord eller plattityder. Dock är jag inte helt säker på att de aderton därigenom kommer att förändras till det bättre.

Den här filosofin är verkligen en stabil grund på att stå på här i livet. Varje människa är betydelsefull. Dock är det inte helt nödvändigt att stressa sig igenom livet och utföra så många Herkules storverk som möjligt. Det går bra att ta det lugnt och filosofera sig genom livet. Som minne lever vi ju ändå kvar på något sätt. Och det är ju också en tröst.

Nu har det alltså blivit ett nytt år. Men jag har inte helt klart för mig hur jag ska förändra världen. Jag kanske skulle gå upp till Götaplatsen och ropa: "Tomten är farfar till alla barnen" 16 gånger eller tills dess att polisen kommer och hämtar mig. Jag kan också gå ner till Domkyrkan och svära. Jag kan göra också göra en gratis långresa med SJ. Man kan alltid räkna med att tåget är minst en timme försenat så att man får pengarna tillbaka. I det bolaget gäller att ju flera kockar desto sämre soppa.

Jag tror bestämt att det här kan bli ett gott nytt år.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 03 jan 2011 11:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: