sourze.se

Boken har inget sista datum

År 2011 är det dags att lyfta fram de bortglömda, nertystade och förbisprungna, de som hamnade i skuggan när de förtjänade en plats i ljuset.

Seriestart: Boken har inget sista datum

Från och med november 2010 kör jag "Whildes bokhörna" på Sourze. Där är det fritt fram att bläddra och botanisera bland en uppsjö av boktitlar, alltifrån Strindberg till Mamma Mu.

Parallellt med recensioner av purfärska och splitternya böcker kommer jag att rikta lampan mot titlar som har några eller flera år på nacken, som föll bort men är värda en andra chans. Vissa hamnade kanske underst i högen, av platsbrist i media eller av kulturpolitiska skäl. De var kanske obekväma, "osvenska", farliga. De publicerades kanske utan marknadskrafterna i ryggen.

Böcker är inte färskvara. Hållbarheten kan sträcka sig över tusentals år. Bibeln lever än. Den persiske diktaren Hafez poesi slår gnistor idag precis som för sjuhundra år sedan. Arundhati Roy skrev bara en roman, men den tål att läsas om många gånger. Stoika Hristova, prästinna i Trelleborg, borde ha fått Augustpriset år 2002, men nominerades inte ens.

Det här är mitt sätt att besjunga det varaktiga och fantastiska i litteraturen, pionjärerna, rebellerna, himlastormarna. Jag har frilansat som kritiker i tio år, mellan varven vanmäktig över alla dessa böcker som ges ut, över bristen på tid. Man hinner inte läsa allt. Jag har också känt vanmakt över entonigheten hos traditionella media, kultursidor som slentrianmässigt gör pr för elefantförlagens kändisförfattare och inte ens tar med tång i små förlags vitala kataloger.

Man skulle kunna säga att det här är mitt sätt att ge tillbaka lite av det som jag själv har upplevt, från det att jag slukade Hjalmar Söderberg, Lars Görling, Herman Hesse, Charles Bukowski och Kirkegaards "Otto är en noshörning" som liten fram till fyrtiotreåringens oförtröttliga kärlek till doften av en oläst roman.

Med början efter nyår startar serien "Boken har inget sista datum" under Whildes bokhörna. Redan nu är du välkommen in på bokhörnan. Där kan du bekanta dig med kungamördare, djungelvampyrer, genusmyter, fakirer, nekrofiler och farbröder som inte vill bli stora. Och mycket annat förstås.

Förhoppningsvis vaskar du fram egna guldkorn eller så blir du påmind om en pärla du trodde försvunnit. Stor läsglädje!


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 21 nov 2010 13:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: