sourze.se

Min ungdomsidol Tony Curtis ur tiden

"Curtis spelade alltid the good guy, han var charmerande och han var den idealiske mannen i slutet av femtiotalet och början av sextiotalet. Alla unga män vill bli som Tony Curtis."

En av mina ungdomsidoler, skådespelaren Tony Curtis, har gått ur tiden. Hans bortgång väcker massor av minnen, som exempelvis hur man ibland gick på bio med flickvännen från skolan och satte sig längst bak och pussades istället för att titta på filmen. Curtis gyllene talröst kunde man aldrig gå miste om och det var han som var anledning till att jag under mina tonår trängdes i bioköerna för att se sådana filmklassiker som "I hetaste laget", "Spartacus" och "Boeing Boeing".

Tony Curtis spelade in så många filmer så att det knappast går att räkna upp dem. Han var lika känd som dåtidens gigant Yul Brynner och de bästa filmer som han spelade in, enligt min smak, var ”The Great Race” och ”Taras Bulba”. The Great Race var en fantastisk kul film i vilken Curtis spelade en äventyrare ”The Great Leslie” som tävlade mot skummisen ”Professor Fate” som spelades av Tony Curtis skådiskompanjon under många år, den fantastiska komikern Jack Lemmon. En kombination av dessa två gav alltid magiska resultat på filmduken. Curtis spelade alltid "the good guy”, han var charmerande och han var den idealiske mannen i slutet av femtiotalet och början av sextiotalet. Alla unga män vill bli som Tony Curtis. Jag minns hur besviken jag blev när min frisör beklagade att han inte kunde ge mig en Tony Curtis-typ hårklippning, eftersom mitt hår inte var av den sort som kunde stylas i Tony Curtis ”Crew Cut” som det hette då!

Den andra Tony Curtis-filmen som jag älskade var "Taras Bulba" i vilken Curtis spelade André Bulba, sonen till Taras Bulba, som var ledaren hos ormanskikossakerna vid "stegen" på gränsen mellan Polen, Ukraina och Vitryssland. I den filmen fick Curtis spela mot den nyssnämnde filmgiganten Yul Brynner, som spelade hans far. Jag såg filmen tre gånger år 1963 och jag kommer fortfarande ihåg de flesta av replikerna och musiken från filmen snurrar ofta i mitt huvud när jag sitter och kör bil.

Tony Curtis gifte sig med Janet Leigh, ja ni kommer säkert i håg henne, det var hon som spelade kvinnan som mördades av Alan Bates i Hitchcocks "Psycho". Tillsammans hade de en dotter , Jamie Lee Curtis som ju själv blev en mycket känd skådespelerska.

När jag läste om Tony Curtis bortgång, undrade jag var min gamla flickvän befinner sig i dag. Ni vet, hon som jag satt och hånglade med i biosalongen lägst bak under Curtis-filmerna på "The Green Cinema" i Dublin, hon som jag höll på att charma medan Tony Curtis körde sin charm på någon skådespelerska på duken framför oss. Jag trodde jag var bra, men Curtis - han var mästaren!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2010 10:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: