sourze.se
Artikelbild

Sverige 100 miljarder fattigare på grund av Alliansen

"Nu står svenska folket inför skiljevägen. Ska vi fortsätta på den inslagna skattesänkarvägen? Vart leder den? Hur ska skattesänkningarna betalas? Blir det fortsatta nedskärningar? Blir det nya avgifter i sjukvården och i skolan?"

Den borgerliga regeringen ärvde några av de starkaste statsfinanserna i Europa. När regeringen tog över var överskottet i de offentliga finanserna 70 miljarder. Fyra år senare, med 100 miljarder i skattesänkningar, har detta överskott förbytts i ett stort underskott om 30 miljarder. De offentliga finanserna har försämrats med 100 miljarder kronor. En Socialdemokratiskt ledd rödgrön regering vill ta ansvar. Sverige ska tillbaka till överskott.

De borgerliga partierna lovade fler jobb och minskat utanförskap. Det blev tvärtom. Därför stiger nu socialbidragen i mer än 8 av 10 av landets kommuner. Det är den borgerliga bidragslinjen. Nu behöver Sverige en ny färdriktning. Vi vill investera i jobb och välfärd – i stället för fortsatta skattesänkningar.

I den rödgröna regeringsplattformen investeras omkring 10 miljarder i jobb och välfärd. Därutöver avsätts omkring 5 miljarder kronor för att avskaffa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare. Det är vår väg framåt för Sverige.

Vår jobbpolitik bygger på investeringar i Sveriges konkurrenskraft. Vi sänker skatten för småföretagen. Vi investerar i infrastruktur och bostäder. Vi bryter nedskärningstrenden i skolan, vården och omsorgen – där omkring 25 000 anställda sagts upp. Vi investerar i högskolor och universitet. Och vi genomför en rivstart för Sveriges unga: Aktivitetsförbudet på Arbetsförmedlingen – att unga människor som behöver komma vidare måste vänta i tre månader på praktik och utbildning – avskaffas omedelbart. Och vi slopar arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös ungdom.

Vi sänker restaurangmomsen på samma sätt som regeringen föreslagit. Detta lägger grunden för en inträdesarbetsmarknad för ungdomar och andra grupper som vill etablera sig på arbetsmarknaden. Samtidigt avskaffas med denna insats skillnaden i beskattning mellan mat och hämtmat, vilket är rimligt.

Förskolan lägger grunden för framtida inlärning, och får därmed långsiktiga konsekvenser för utbildning och möjligheter. Förskolan erbjuder en bra pedagogisk verksamhet som ger våra barn en bra start på utbildningen. Därför genomför vi en generell sänkning av maxtaxan i barnomsorgen.

Regeringen står för en motsatt politik. Regeringen väljer att investera stora summor i vårdnadsbidraget, som drar kvinnor från arbetsmarknaden och barn från förskolan. Nu stänger förskolor i Stockholms ytterområden för att barnunderlaget sviktar när allt fler kvinnor väljer att vara hemma i stället för att arbeta. Det är borgerlig bidragspolitik. Barnens tillgång till pedagogisk verksamhet försämras. Språkinlärningen kan äventyras.

Vi vill bygga ett Möjligheternas land i Sverige, där var och en – oavsett bakgrund – har möjlighet att förverkliga sina drömmar och dra sitt strå till stacken. Vårdnadsbidrag i stället för förskola försämrar dessa möjligheter. Det är bidrag i stället för arbete. Det riskerar att gjuta fast utanförskap, och att äventyra barnens framtida möjligheter. Det är fel väg att gå. Vi har presenterat en plattform för det Sverige vi vill bygga.

Nu står svenska folket inför skiljevägen. Ska vi fortsätta på den inslagna skattesänkarvägen? Vart leder den? Hur ska skattesänkningarna betalas? Blir det fortsatta nedskärningar? Blir det nya avgifter i sjukvården och i skolan?

Vi väljer en annan färdriktning. Vi väljer fler jobb i stället för ökade klyftor. Sverige behöver inte amerikanska klyftor. Vi vill bygga ett möjligheternas land i Sverige.

Den 19 september gäller det vilket Sverige vi ska bygga. Nu har vi stakat ut vår väg framåt – med investeringar i fler jobb, bättre välfärd och rättvisa mellan generationer.


Följ jobbdebatten på Sourze här


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2010 12:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: